Fusket i krogbranschen måste beivras

Fotograf:

Fotograf:

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2007-11-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För att generera en sund utveckling inom restaurangbranschen krävs konkurrens på lika villkor under rimliga förutsättningar. Alla vi som jobbar i branschen har ett ansvar för branschens utveckling. Ett ansvar som vi vårdar genom att slå vakt om arbetsmoral och yrkesetik.

Ledorden är ärlighet och omtanke mot gäster, kunder och anställda. Enkla regler som att betala skatter och avgifter i tid, följa kollektivavtal och behandla alla gäster lika är för oss en självklarhet. Tillsammans vill vi skapa förutsättningar för seriöst företagande fritt från skattefiffel och svartjobb.



Genom noggrann granskning av de företag som ansöker om serveringstillstånd filtreras osunda företagare bort från marknaden. Problemet är att alkohol-lagen i dag tolkas olika från kommun till kommun. Ett företag som nekas serveringstillstånd på en ort får i vissa fall serveringstillstånd i grannkommunen.

Vi i SHR Norrland kräver en likartad noggrann kontroll genomgående för de tillståndsmyndigheter som finns runt om i landet. Alla sanktioner måste sättas in mot de företagare som med hjälp av fusk och ovarsamhet försöker snedvrida konkurrensen.



Därför välkomnar vi nu regeringens beslut om att tillsätta en utredning

avseende alkohollagen som bland annat syftar till att förtydliga de regler och begrepp som ligger till grund för tillståndsmyndigheternas beslut i frågor rörande just serveringstillstånd. Detta är ett steg i rätt riktning.