Goda skäl att konkurrensutsätta offentlig verksamhet

Övriga2008-01-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Kent Ögren och Kristina Zakrisson, NSD Debatt den 18 januari.



Kent Ögren och Kristina Zakrisson skriver i en artikel att "den borgerliga regeringen nu målmedvetet slår sönder det system som byggts upp för att trygga tillvaron för den som blir sjuk eller arbetslös".

Författarna är mycket kritiska till privatisering av vården i Stockholm och likställer den förda politiken med att "definitivt slå sönder vården i Stockholm". Författarnas resonemang tål minst sagt att nyanseras.

Inom den politiska vänstern finns en ideologisk motvilja mot privat företagande som sådant, åtminstone inom vissa delar av ekonomin. Men man bör i sammanhanget komma ihåg att det finns goda skäl till konkurrensutsättning av traditionell offentlig verksamhet.

Forskningen påvisar att privatisering och konkurrensutsättning av offentlig verksamhet i regel motsvarar en kostnadsbesparing på 10-20 procent.

I boken "Svensk utvecklingskraft", utgiven av forskningsinstitutet Ratio, står att upp till 300 miljarder kronor skulle kunna sparas per år genom konkurrensutsättning av offentliga verksamheter i Sverige.



Erfarenheter från verkligheten visar oss att privata företag i regel har klara fördelar jämfört med offentliga verksamheter när det kommer till flexibilitet och effektivitet. Privata företag har även starkare egenintresse i att ta väl hand om medarbetare och kunder.

Det finns de som systematiskt associerar privata verksamheter med negativa företeelser. Men när Ögren och Zakrisson angriper privat konkurrens inom Stockholms sjukvård bör de komma ihåg att reformarbetet har varit möjligt eftersom stadens medborgare uppskattar den privata vården.



I en patientenkät som utfördes av det privat drivna S:t Görans Sjukhus svarar exempelvis 90 procent av patienterna att de är nöjda med vården som helhet samtidigt som 80 procent kan tänka sig att rekommendera sjukhuset till andra.

Socialdemokratin har tidigare verkat för att sätta stopp för vinstdrivande sjukhus. Eftersom partiet av ideologiska skäl motsätter sig privat produktion av vården är man villigt att gå miste om det nytänkande och kreativa entreprenörskap som finns i privat verksamhet.

Patienternas bästa måste alltid sättas främst inom vårdpolitiken. Det är lätt att måla upp privata verksamheter som genomgående onda. Men har denna bild förankring i verkligheten?