Gruvtolvan, låt sunda förnuftet ta över
Harry Rantakyrö, Gruvtolvan i Kiruna, gör en del felaktiga påståenden om min kunskap om fackligt arbete och entreprenörskap.Harry Rantakyrö börjar med att "peka" på min förmodade okunskap om Kiruna på ett förlöjligande sätt, men Kiruna är ingen vit fläck på min karta.
Fotograf: Kina Pohjanen
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag har förstått att ni skiljer på skattefinansierad verksamhet och företagsverksamhet. Men vad jag inte förstår är varför ni gör det.
Varför ska inte ägarna av kommuner, som i detta fall är Kirunaborna, ställa samma krav som ägarna av LKAB gör? Jag har aldrig förstått logiken i ert resonemang.
I det första fallet tillåter ni att fingrarna spreta så pengarna rinner genom, medan i det andra fallet gäller det att knipa åt för att klara ekonomin. Förklara!
Min känsla för facket sitter djupt, i motsats till vad Harry Rantakyrö vill påskina. Under mina dryga 30 år i det skattefinansierade Vägverket, arbetade jag fackligt både som styrelseledamot centralt och som ordförande regionalt i länet.
I Sverige bedrev Vägverket en stor del av verksamheten i egen regi, bland annat drift och underhåll av våra vägar.
Jag var som facklig representant med och förändrade denna "skyddade verkstad" genom införandet av mångfalden av entreprenörer, i konkurrens med Vägverket Produktion.
Detta resulterade i en kostnadssänkning med cirka 30 procent, enligt Vägverkets uppgift.
Vad spelar det för roll vad dessa entreprenörer gör med sina eventuella vinster? Är det bättre att lägga på 30 procent på kostnaden för att återskapa monopolet? Vad skulle du och dina medlemmar (du har ju själv dragit in dina medlemmar i denna debatt) som skattebetalare säga då?
Gäller det inte samma för verksamhet med kommunala skattepengarna? Kvaliten i vården har ingenting med driftformen att göra, det är upp till varje kommun att se till att reglerna följs.
Om vi ska kunna finansiera och klara tryggheten för vår befolkning i framtiden, måste det in mångfald i den offentliga sektorn. Det har ledande socialdemokratiska politiker sagt, och det säger också det sunda förnuftet, när vi nu upplever alla de ekonomiska problem som landsting och kommuner dras med i dag.
I södra halvan av Sverige har man upptäckt det, varför inte i den norra? Tro inte att det hjälper att som strutsen stoppa huvudet ner i sanden.
Harry Rantakyrö och jag är helt överens om fackets och entreprenörers värde i en produktion av varor.
Men varför ser han då annorlunda på produktion av tjänster? Det handlar ju inte om vad man producerar, utan mer om hur man producerar.
Det är möjligt att alltid bedriva äldrevården i kommunalt monopol, som Harry Rantakyrö och hans medlemmar är beredd att göra. Men den dagen kommer då Kirunaborna inte orkar med de skattehöjningar som hela tiden kommer att krävas, eller så klarar man det genom stora nedskärningar i andra verksamheter.
Gruvtolvan borde nog sätta sig ner och göra en prioriteringslista över de verksamheter som i första hand ska drabbas av nedskärningar.