Hur är det med sinnet för proportioner?
I sin replik om Lissabonfördraget framför fyra socialdemokrater endast två sakargument. Dessa är att EU-stadgan om grundläggande rättigheter görs bindande och en formulering om tjänster i allmänhetens intresse i texten.
Nya EU-fördraget väcker starka känslor hos många. Foto: scanpix Fotograf:
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Min bedömning är att ingen av dessa skrivningar på allvar påverkar EU:s inriktning där den fria markanden överordnas alla andra hänsyn. Detta bekräftas av EU-
kommissionären Margot Wallström i
ett skriftligt svar på en fråga i EU-parlamentet:
"När det gäller förhållandet mellan grundläggande rättigheter och de fyra grundläggande friheterna (fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital) har EG-domstolen utvecklat tydliga principer. Kommissionen anser att denna rättspraxis inte på något sätt kommer att påverkas genom att stadgan görs juridiskt bindande."
Förvånande nog anser s-debattörerna att invändningarna mot Lissabonfördraget är "detaljer av mindre intresse". Bland dessa "detaljer" ingår en massiv överföring av beslutsmakt från riksdagen till EU, att EU ska militariseras med ett gemensamt försvar och att Sverige förpliktar sig att införa euron som valuta.
Hur är det med sinnet för proportioner? Lissabonfördraget är till 95 procent en kopia av den EU-konstitution som väljarna i Frankrike och Nederländerna redan har avvisat och som gör EU allt mer likt en statsbildning.
Socialdemokraterna har konsekvent röstat för alla viktiga fördragsändringar där makt har förts över till EU.
Det gör att en röst på socialdemokraterna i praktiken blir en röst för att omvandla EU till en statsbildning där Sverige blir en tämligen maktlös delstat. Det är helt riktigt att vänsterpartiet har motsatt sig den utvecklingen.
Debattörerna påstår att en enig socialdemokrati stöder Lissabonfördraget. Jag är övertygad om att det är fel och att en av anledningarna till att de som vill ha fördraget inte vågar skicka det till folkomröstning är att de vet att väljarna sannolikt skulle rösta nej till det.