Hur ser folkpartiets statliga sjukvård ut?
µ Svar till Anders Mansten och Jens Sundström, NSD Debatt den 11 mars.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anders Mansten och Jens Sundström, båda folkpartiet, skriver att jag saknats i regiondebatten. Något som de tolkar som att jag aldrig gillat "regionlandsting".
Även om jag inte vet vad "regionlandsting" står för så är det i alla fall inte anledningen till att det möjligen kan upplevas som att jag varit passiv i debatten.
Frågan är nu i ett skede då det är lokala och regionala förtroendevalda som ska diskutera hur de nya regionkommunerna kan formas utifrån deras lokala förutsättningar. Tids nog så blir det slutligen en angelägenhet för mig och andra riksdagsledamöter att fatta beslut på den nationella nivån.
Anders Mansten och Jens Sundström ställer frågor till den socialdemokratiska
landstingsledningen om den framtida sjukvårdsstrukturen i en ny regionkommun. Det är frågor som det är minst lika intressant att få svar på från frågeställarna
själva.
Hur ser sjukvårdsstrukturen ut i den förstatligade sjukvårdsmodell som folkpartiet i Norrbotten förespråkar? Vilka former för lokalt och regionalt inflytande kommer att finnas?
Vem ska i folkpartiets Norrbottensmodell avgöra vilka och hur många vårdplatser som ska finnas på vårdcentraler och sjukhus?
Det ska erkännas att det är med en viss ängslan som jag besvarar ett inlägg av Anders Mansten. Jag kommer säkerligen kallas för såväl "regionfanatiker" som "ryggradslös".
Förhoppningsvis har jag fel så att vi äntligen kan få en regiondiskussion där de olika alternativen presenteras och prövas mot varandra.
PS. Det är på sin plats att påpeka att
det är folkpartiet i Norrbotten som vill
förstatliga sjukvården. Folkpartiet i Sverige vill ha ett fortsatt regionalt huvudmannaskap.