Hysteri om klimathotet

Svar till Kenneth Strömberg, NSD debatt 10 november.

Övriga2007-11-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den allmänna hysterin som råder inom delar av etablissemanget (västern?) angående klimathotet är intressant. Nog är utmaningarna många och stora, men varför denna hysteri?

Samma domedagsprofetior fanns för 100 år sedan, och hur många fler människor har vi inte blivit sedan dess? Jag skulle vilja veta om Strömberg vill att den ekonomiska utvecklingen ska stanna av?



Min uppfattning är att vi måste med marknadsekonomiska medel tillsammans tillse att våra resurser ökar eftersom jag är övertygad om att våra medmänniskor i öster och söder som inte har det lika bra som oss i väster, önskar få tillgång till de materiella resurser som vi har.

Fler bostäder, mer medicin, mer mat, mer kläder och också mer av en bättre miljö. Men, jag är så pass optimistisk att jag tror att behöver vi fler planeter så kommer vi nog att kunna hantera det också.

Jag håller med Strömberg, teknik och metoder finns.

Jag tycker att det är bara att tillse att marknadsekonomin och individer får nog med spelrum så kommer våra utmaningar att kunna hanteras.



Tidigare i november månad publicerade Brasilien uppgifter om en ny oljefyndighet (det så kallade Tupi-oljefältet) som kanske är lika stort som hela oljereserven i Norge. De tekniska utmaningarna för att utvinna denna fyndighet är stora och spännande.

Brasilien öppnade upp sin oljemarknad för utländska investeringar i början av 1990-talet och idag har brittiska BG Group ett 25 %-igt intresse och portugisiska Galp Energia ett tioprocentigt intresse i Tupi-fältet. Den demokratiska världen i samarbete för att lösa världens enenrgibehov.

Är glaset halvtomt eller halvfullt? Jag tror definitivt på åtminstone halvfullt.



Ekonom