Jobbgarantin för unga - en borgerlig bluff
Fotograf:
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trots brinnande högkonjunktur är det svårt för många ungdomar att få jobb. Särskilt tufft är det för dem som hoppat av gymnasiet och som inte har skaffat sig arbetslivserfarenhet.
Detta verkar dock inte vara ett problem som bekymrar regeringen. Det enda konkreta förslag som man lyckats prestera är en illa underbyggd ide om att införa en så kallad jobbgaranti.
När riksdagen debatterar denna "garanti" den 31 oktober kommer vi socialdemokrater att argumentera för att förslaget inte införs. Vi menar att "garantin" diskriminerar unga.
Att överhuvudtaget kalla det för "garanti" är falsk marknadsföring, eftersom den inte ens är i närheten av att garantera ett enda nytt jobb.
Regeringen satsar inga pengar för att ge ungdomar utbildning eller praktik, det vill säga, insatser som leder till jobb. Vad som däremot garanteras unga arbetslösa är en kraftigt försämrad ekonomi.
Dessutom inför regeringen särregler i a-kassan som innebär att unga, trots att de betalar lika mycket som äldre för att vara med i a-kassan, får en sämre ersättning.
Detta är ren och skär åldersdiskriminering. Vi socialdemokrater menar att a-kassan är en generell försäkring där villkoren givetvis ska gälla lika för alla oavsett ålder.
För att undvika att ungdomar hamnar i långtidsarbetslöshet vill vi socialdemokrater göra en rejäl satsning på utbildning och praktik för att fler unga snabbare ska få jobb.
Bland annat vill vi införa en ny form av kvalificerad arbetsmarknadsutbildning, avstampsutbildningar. Dessa avstampsutbildningar ska inte kräva några förkunskaper utan vara öppna för alla långtidsarbetslösa ungdomar mellan 20-24 år, just därför att många av de ungdomar som varit arbetslösa en längre tid har bristande utbildning.
För andra ungdomar är kanske inte mer utbildning ett alternativ för tillfället, men de får inte jobb för att de saknar tillräckliga arbetslivsmeriter.
Vi vill på liknande sätt underlätta för de ungdomar som har olika former av generella utbildningar att hitta jobb. Vi vill därför utveckla lärlingsplatser och traineeplatser, så kallade introjobb, som ger ungdomar möjligheter att färdigutbildas i ett yrke under kvalificerad handledning.
Redan i dag har många arbetslösa ungdomar det ekonomiskt och socialt besvärligt. Det behövs resurser och goda ideer för att de som står längst från arbetslivet ska få fler och nya chanser att få vara med. Politikens uppgift är att skapa förutsättningar för detta.
För de många långtidsarbetslösa ungdomarnas skull, är det därför trist att behöva konstatera att regeringens enda ambition verkar vara att ytterligare försämra deras möjligheter att få jobb.
<_DebattText>Arjeplog, ledamot riksdagens arbetsmarknadsutskott