Konkurrens positiv även inom vården
Fotograf:
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
NSD Debatt den 6 oktober.
Astrid Boman skriver i en replik till mig att vården inte bör bedrivas kommersiellt då "våra sjuka och gamla är ingen handelsvara".
Denna retorik är förstås något märklig. Blir individer till handelsvaror ifall de konsumerar även andra tjänster än sjukvård privat, exempelvis går till frisören?
Utifrån ett rent pragmatiskt perspektiv så vet vi ju att privat drift av sjukvård i Sverige har lett till många fördelar. Privat drivna sjukhus har mycket större intresse än de offentligt drivna sjukhusen att ha en god relation med patienterna.
I S:t Görans sjukhus går man exempelvis långt i sitt arbete att tillfråga patienterna hur de uppfattar den vård som de mottagit. Enligt 2006 års patientenkät så var 90 procent av patienterna nöjda eller mycket nöjda med detta sjukhus.
I och med att privata konkurrenter har etablerat sig så har dessutom den situation där den offentliga vården monopoliserat arbetsmarknaden för sjuksköterskor och läkare brutits, vilket har lett till löneökning för dessa grupper.
Inom privat företagande existerar ett starkt intresse att producera tjänster som konsumenterna eftertraktar och att erbjuda arbetsvillkor som attraherar duktiga medarbetare. Innovativt entreprenörskap leder till att nya arbetsmetoder och tekniker ständigt prövas.
Precis som konkurrens är positivt för friskolor och frisörsalonger har den visat sig vara ett utvecklande inslag inom svensk sjukvård.