Lissabonfördraget ska påtvingas oss oavsett vad vi tycker
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I NSD fortsätter fyra socialdemokratiska EU-parlamentariker sin argumentering för att Sverige ska lämna över mer makt till EU via Lissabonfördraget.
Samtidigt har EU:s domstol avgjort Vaxholmsfallet och riktat ett hårt slag mot den svenska modellen när de har bestämt att vi inte får kräva kollektivavtal av företag som arbetar i Sverige. Det öppnar för att utnyttja arbetskraft från andra länder till usla villkor och för att dumpa villkoren på svensk arbetsmarknad.
Precis samma principer som är grunden för Vaxholmsdomen finns i Lissabonfördraget. Att vara för Lissabonfördraget är därmed också att vara för denna dom som öppnar för social dumping. Dessutom vill de fyra socialdemokraterna utöka makten för EU:s domstol till fler områden, det ingår i Lissabonfördraget.
De fyra debattörerna har rätt i att Lissabonfördraget inte gör att EU kan tvinga oss att sända militär trupp till länder utanför EU.
Men fördraget innebär andra viktiga förändringar på området. Det slås fast att EU ska bygga ett gemensamt försvar. En försvarsförpliktelse, liknande den som finns i militärallianser, skrivs dessutom in i fördraget. Det innebär att EU-länderna förväntas försvara varandra vid angrepp utifrån.
Dessutom slås det fast att medlemsländerna ska upprusta militärt. Hur får socialdemokraterna ihop detta med vår militära alliansfrihet?
För att argumentera för en militarisering av EU används folkmordet i Rwanda som slagträ. Jag menar att det är FN som ska ingripa i en sådan situation, inte de gamla kolonialmakterna i EU. Självklart ska Sverige ställa upp med styrkor inom FN:s ram.
Det kan vara värt att påminna om Frankrikes roll i folkmordet, den var inte positiv. Frankrike ville att VEU, en militär organisation kopplad till EU, skulle sända trupp till området i samband med folkmordet. Problemet vara bara att Frankrike i praktiken skyddade dem som begick övergreppen.
De fyra debattörerna verkar ha glömt, eller kanske förträngt, att de svenska väljarna har röstat nej till EU:s valutaunion. Att skriva in ett undantag från euron i fördraget handlar om att respektera och reglera detta beslut.
Varför har Danmark och Storbritannien begärt och fått sådana undantag om det inte behövs?
Lissabonfördraget är till 95 procent en kopia av den EU-konstitution som redan har förkastats. Nu ska den påtvingas oss oavsett vad väljarna tycker.