Lita inte på experterna vid Socialstyrelsen

Med en rigid tolkning av läkarintyg, som jag redan sett alltför många exempel på, kommer rehabiliteringen att motverkas, inte förbättras, skriver Ola Schenström.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2007-08-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lita inte på Socialstyrelsens så kallade experter när de påstår att patienter med utmattningssyndrom inte ska vara sjukskrivna alls.

Förslaget som Socialstyrelsen presenterade häromdagen har inte stöd vare sig i vetenskap eller beprövad klinisk erfarenhet.



Vad är ett "lätt utmattningstillstånd"? "Experterna" tycks sakna såväl diagnostisk kompetens som erfarenhet av att möta och behandla denna grupp svårt stressjuka patienter.

Risken är att de svårast stressjuka kommer att få ett sämre bemötande, sämre behandling och rehabilitering om Socialstyrelsens förslag genomförs.

Med en rigid tolkning av läkarintyg, som jag redan sett alltför många exempel på, kommer rehabiliteringen att motverkas, inte förbättras. Och patienternas lidande ökar.



Svåra stresstillstånd bör naturligtvis i första hand förebyggas. Här har individen ett stort ansvar. Det går till exempel inte att vara aktiv jämt och dra ner på tiden för sömn.

Arbetsgivaren har sitt ansvar bland annat så att arbetsuppgifterna anpassas till individens resurser.



Under cirka tio år har jag mött och behandlat en stor mängd svårt stressjuka. Tillstånden är komplexa med en mängd samverkande faktorer som bidragande orsak

En viktig faktor i rehabiliteringsprocessen, när patienten kommit så långt, är arbetsgivarens lyhördhet, kunskap och engagemang.

Här finns mycket att göra så att samarbetet mellan individ, vård, försäkringskassa och arbetsgivare kommer snabbt tillstånd när patienten är mogen att återgå i arbete, i första hand på deltid.



Ola Schenström

Leg.läk, specialist i allmänmedicin, Luleå

Medförfattare till boken Utbrändhet - den nya folksjukdomen (Larson)