Makten flyttas till juristerna i EG-dom- stolen

Övriga2008-01-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
? Svar till Rüdiger Lohf, NSD Debatt den 28 december.

Jag är oenig med Rüdiger Lohf på flera viktiga punkter. Jag menar att EG-domstolens utslag innebär en inskränkning av svenska fackföreningars möjlighet att ta till stridsåtgärder för att förhindra lönedumpning.

Den moderate arbetsmarknadsministern Littorin har uttalat att domen innebär en inskränkning i stridsrätten och att det svenska arbetsrättslagstiftningen sannolikt kommer att ändras (lex Brittannia) som en följd av domen.



EG-domstolen underkänner Byggnadsarbetareförbundets stridsåtgärd mot det lettländska företaget Laval, där arbetarnas timlöner låg cirka 100 kronor lägre än vad som skulle ha gällt för svenska byggnadsarbetare.

LO:s avtalssekreterare varnar för en kommande "apartheid" på svensk arbetsmarknad, där svenska arbetare får löner efter svenska kollektivavtal medan företag från andra länder kan komma hit och göra samma slags arbete med estländska, polska eller slovakiska lönenivåer.

Så småningom kommer det att pressa fram kraftiga lönesänkningar i de svenska avtalen, kollektivavtalen kommer att devalveras och de svenska fackens möjligheter att ta strid mot detta begränsas.



Detta anser jag vara en anledning till att folkomrösta om EU:s nya fördrag. Det är inte den enda anledningen. Det här fördraget, liksom tidigare fördrag innebär att alltmer makt förs över från de folkvalda i Sverige till EU:s institutioner.

Det är inte bara så att makt förs över från Sverige till EU och hamnar längre bort geografiskt. Makt förs också över från demokrati till byråkrati.

När den svenska folkvalda riksdagen tappar inflytande över exempelvis arbetsrätten, som i Vaxholmsfallet, så flyttas makten till juristerna i EG-domstolen.

De är inte folkvalda, de är till och med enligt EU:s egna fördrag, förbjudna att låta sig påverkas av folkvalda organ. De ska styra enbart utifrån EU:s fördragstext och självständigt tolka denna.



Jag håller inte med Rüdiger Lohf om att de folkvalda ska få "göra sitt jobb i fred". Jag är för att det förs ett offentligt samtal mellan valen där folket försöker påverka de folkvalda.

Jag är ganska restriktiv till folkomröstningar i allmänhet. När det gäller EU:s nya fördrag så är jag dock för en folkomröstning. Fördraget har väldigt stor betydelse för vår framtid. Det är en fråga där de folkvalda politikerna tydligt går i otakt med folket. Det är en fråga där skillnaderna också skär rakt igenom flera av de stora partierna.

Därför vill jag, liksom cirka två tredjedelar av det svenska folket, att frågan om EU:s nya fördrag ska avgöras via en folkomröstning.