Miljöpartiets kluvna balansgång om sjukvården

Övriga2007-11-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
?Svar till Erik Söderlund,
NSD Debatt den 24 oktober.



Erik Söderlund, mp, efterlyste i sitt svar till mig i NSD den 24 oktober mer ordning i vår debatt. Sedan var det slut med ordningen.

Jag har svårt att förstå hur du ska kunna skapa trovärdighet i dina artiklar, när du hela tiden försvarar socialisternas (s+v) monopolsträvan i sjukvården, och samtidigt påstå att "du avser personligen att även i fortsättningen se privat utförda offentliga tjänster som en möjlig och ibland mycket bra lösning som ska användas på ett klokt sätt".

Kloka och vackra ord, men prata om kluvenhet i ditt politiska arbete.



Du pekar inte på möjligheterna, utan bara på problemen med entreprenadlösningar. Du pekade på asfaltskandalerna, som om det har någonting med sjukvård att göra.

Kan det vara strulet med tvätteriupphandlingen som gör dig tveksam till entreprenadlösningar i sjukvården? En upphandling som visar på en kompetensbrist från landstingets sida, samt möjligen vissa personliga motsättningar i röran.

Att upphandla en tjänst är som att arbeta med datorn, "skit" in ger "skit" ut. "Skit" blir det när programhandlingarna brister. För om upphandlad sjukvård ska bidra till att vi får en billigare och bättre verksamhet, har mycket med kvaliten på upphandlingen att göra.

Erik S, det finns i dag många landsting i Sverige som har kommit långt med denna kunskap. Ta lärdom av dem.



Du påstår sedan att mina siffror angående hur många besök en primärvårdsläkare tar emot per dag, var gravt felaktiga, samtidigt som du erkänner att "de ligger säkert nära verkligheten".

Det blev liksom en lustig kullerbytta av dessa påståenden. Sedan försöker du stödja dig på offentlig statistik, men du ska nog inte använda statistik som vägledande för den framtida utvecklingen inom sjukvården, utan låt verkligheten och det sunda förnuftet styra.

Men det verkar som om den varan är främmande för dagens politiska ledning (s+v+mp).



Du säger sedan att "det finns inte plats under denna mandatperiod för nya, stora privatiseringar utöver de ganska omfattande sådana som redan genomförts". Men då måste jag ställa frågan: vad är det du pratar om?

Var har vi genomfört dessa omfattande privatiseringar i landstinget? Vi har ju knappt skrapat lite på ytan.

Tänk att i Stockholm upphandlar de 100 procent. För oss handlar det om promillen, och det kallar du för omfattande privatiseringar!



Vem skapar en fungerande marknad, som du tar upp? Ja, det är ju den huvudansvariga i sjukvården, alltså landstinget.

Men för att kunna skapa denna marknad måste du först skaffa andra kamrater i landstingsledningen, som ser entreprenader som en tillgång och inte som ett problem i vår sjukvård.