Smolk i bägaren är dock ett annat negativt flöde. Jag tänker på den ökande tillgängligheten på alkohol. Stora inköp får lagligt föras hem vid resor från annat EU-land (230 liter ren alkohol) och nu också EG-domstolens beslut, som ger ökade möjligheter att köpa billig alkohol via internet.
Främst oroar jag mig för att våra ungdomar, den grupp som kanske använder nätet mest i dag, får ökade möjligheter att helt utan ålderskontroll köpa stora mängder alkohol.
Ingen kan få mig att tro att det går att hitta ett tillförlitligt system för att svensk skatt ska kunna belasta varje inköp, som gjorts via nätet. Det är naivt att tro, när resurserna för tull och polis bara blir mindre, samtidigt som införseln ökar drastiskt.
Åtta av tio våldsbrott i Sverige är alkoholrelaterade. Ska våldet i samhället minska, också i Norrbotten, måste den illegala alkoholförsäljningen stoppas. Med bättre kontroll av alkoholen på krogen och med minskad införsel minskar våldet.
Det är den totala alkoholkonsumtionen som avgör hur många som drabbas av våld i samhället. Sänker vi konsumtionen får vi också mindre våld.
Alkoholkonsumtionen i Sverige har under de senaste tio åren ökat med 30 procent. Den ökningen har bland annat gett oss mer fylleri, ökad våld och unga med alkoholproblem.
Det personliga lidandet har ökat liksom samhällets kostnader samtidigt som skatteintäkterna minskat. När det finns billig alkohol i omvärlden som man i princip i obegränsad mängd kan föra in är det svårt att justera priserna uppåt i Sverige.
Visst finns det många som kan dricka alkohol utan att det blir synbara problem, men alla som dricker alkohol bidrar till att höja den totala alkoholkonsumtionen och det är den som avgör hur mycket skador det blir i samhället.
Ta tobaken som i EU är klassad som en fara för folkhälsan och i Sverige har det införts rökförbud i snart alla offentliga lokaler. Det är positivt för alla.
Nog måste det gå att jämställa alkohol och tobak, så medlemsländerna själva får bestämma om det egna landets alkoholpolitik formad utifrån folkhälsan.
IOGT-NTO vill att alkohol och andra droger inte ska vara hinder för den enskilda människans och samhällets möjlighet till utveckling.
Konkret vill jag och IOGT-NTO Norrbotten att alla ansvarstagande norrbottningar ska verka för:
4 Färre alkoholrelaterade
trafikolyckor, våldsbrott och sjukdomar.
4 Färre barn som växer upp med missbrukande föräldrar samt färre anhöriga som lider.
4 Minska alkoholens samhällskostnader och de orättvisor, som alkoholen orsakar.