i måndags reserverade sig moderaterna mot förslaget till remissyttrande över ansvars-kommittens betänkande. Reservationen följde samma trista tankemönster som Bo Hultin, m, och Anders Mansten, fp, med flera framfört i länstidningarna.
En stark falang inom moderaterna och även i de övriga borgerliga partierna säger sig vara emot utredningens förslag utifrån att demokratin skulle minska och besluten fattas längre från folket.
Jag påstår att sanningen är en helt annan.
Moderaterna och deras stödpartier vill i detta läge stoppa genomförandet av utredningen och dessutom misskreditera landstingen både som förvaltnings- och demokratiska organ. Man jobbar aktivt för att splittra den norrländska enigheten.
I nästa skede kommer man att försöka driva igenom en total nedläggning av landstingen. Den avancerade sjukvården vill man styra direkt från en statlig myndighet
i Stockholm.
Kommunerna får sköta den enkla sjukvården bäst de kan under hård statlig styrning. Den regionala ekonomiska utvecklingen och kulturpolitiken ska styras från Stockholm.
Vad blir konsekvenserna för oss norrbottningar och övriga norrlänningar i ett sådant scenario? För det första: mindre demokrati - inte mer. Vi blir detaljstyrda från Stockholm och hänvisade till splittrade kommunala företrädare.
Vi tappar också möjligheten att utse starka, demokratiskt valda regionala företrädare som kan representera vårt unika Norrland i Barents, Norden, EU och i andra internationella sammanhang.
Moderaterna vill ersätta det direktvalda regionparlamentet med ett antal kommunförbund. Dessa är nödvändiga i vissa avgränsade sammanhang, men knappast särskilt demokratiska organ. De blir lätt klubbar för inbördes beundran där bara majoritetspartiet och det störs-ta oppositionspartiet får plats.
Jag anser att det är hög tid att reformera den regionala indelningen av Sverige. Den härstammar från en tid hundratals år tillbaka då det tog minst sju dagar att resa med segelbåt eller häst och vagn från Sundsvall till Luleå.
Alla våra nordiska grannländer har på olika sätt nyligen gjort dessa nödvändiga förändringar. Vi norrlänningar måste också få en modern regional samhällsorganisation där medborgarna får ett avgörande inflytande genom di-rektvalda representanter och utan onödig statlig styrning där storstäderna dominerar.
Hur ska då indelningen se ut? Jag väntar med spänning på att få se hur alla kommuner och landsting i norr svarar.
Min egen uppfattning är att de fyra nordliga länen bör bilda en gemensam region. Det är inte "Stornorrland", det är norra och mellersta Norrland.
Visst blir avstånden ett problem, men inget som vi inte kan överbrygga med moderna kommunikationer, smarta lösningar och ny teknik.
Jag är uppvuxen i Örnsköldsvik, har mina rötter i Medelpad, har gjort lumpen i Östersund, har bott tio år i Umeå och nu 28 år i Kalix. Jag känner starkt för att vi i dessa områden har gemensamma problem och möjligheter som kräver gemensamma lösningar.
Nej, upp till verbal kamp mot makthungriga politruker i de borgerliga partikanslierna och deras lokala megafoner.
Jag vill tillhöra en stark Norrlandsregion som kan hävda våra intressen i och utanför Sverige!
i Kalix och ledamot av landstingsfullmäktige i Norrbotten