Detta är ett svar på den begäran som norrlandslänen inlämnade till regeringen 2004 om att bli ett försöksområde för upphandlad tågtrafik och ett gränslöst resande. Det vill säga att SJ inte har monopl norr om Sundsvall. Rikstrafiken ska fortfarande upphandla nattågen från Göteborg/Stockholm till Kiruna
Grundförslaget är att trafikhuvudmännen (Länstrafiken) i de fem norrländska länen bildar ett gemensamt bolag för att driva ett gemensamt tågtrafikupplägg för Norrland.
Det gäller dagtågtrafiken norr om Sundsvall, framförallt för Norrbotten Luleå/Kiruna-Umeå.
Trafikeringsrätten och de 122 miljoner kronor som riksdagen satsar ska styras av trafikhuvudmännen (länstrafikbolagen) som bildar ett gemensamt bolag som till exempel kallas Norrtåg AB. På bolagsstämman för Länstrafiken utövar ägarna sitt inflyttande då det gäller regiontrafiken i Norrbotten, genom att ge ägardirektiv. Det skapar aktivare ägare.
Deltagandet måste ske i frivillighetens tecken och ses som ett erbjudande.
Men varför bilda ett gemensamt bolag? Jo, verksamheten kräver volym, kompetens och en rationell hantering.
Jag ser fördelarna med ett gemensamt bolag då det gäller att det skapa en samordning av tågtrafiken norr om Sundsvall och att SJ:s monopol bryts i Norrlandslänen. Tågtrafikvolymen i norr är för liten per län men tillräkligt stor för Norrland, cirka 20 tåg. Verksamheten är komplicerad så en samlad specialkompetens krävs. Trafiken är till största delen länsgränsöverskridande.
För att sedan få fram tågmaterial, måste man gå med i Transitio AB, en inköpscentral för tågmaterial och som ägs av länstrafikbolagen. Tågsätt är idag en bristvara och framförallt de som klarar strängare klimat. I dag har vi endast i Norrbotten tillgång till SJ:s ?gamla? 1960- och 1980-talsvagnar, som inte klarar av tillgängligheten för rörelsehindrade.
Ska vi få tillgång till moderna och snabba tågsätt måste regionen vara med och finansiera. Annars har vi bara tillgång till 1980-tals tågsätt utan snabbhet och tillgänglighet.
Ska Norrbotten vara det enda länet i Sverige utan moderna tåg som kan skapa tillväxt genom regionförstorningar och rörligare arbetskraft? Mitt svar är nej!
Norrbotten måste gå med i Norrtåg AB och Transitio AB genom att Länstrafiken i Norrbotten står för aktiekapitalet.
Vi ska ha moderna tågsätt mellan Luleå-Kiruna/Umeå.
ledamot i Länstrafiken och Norrtåg