Mörka moln vid horisonten

Vi närmar oss snabbt en situation när den globala oljeproduktionen inte kan öka längre. Vi kommer i framtiden att få leva i en värld med successivt minskad utvinning av olja. Efterfrågan av olja ökar samtidigt i takt med industrialiseringen i utvecklingsländerna.

Oljan sinar – priset på den ryska naturgasen kommer att stiga i rask takt. Fotograf:

Oljan sinar – priset på den ryska naturgasen kommer att stiga i rask takt. Fotograf:

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2007-11-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Minskat utbud i kombination med ökad efterfrågan leder till att priset på olja kommer att skjuta i höjden. Priset på naturgasen kommer därefter att stiga snabbt.

Kina, Indien och Europa tävlar om samma bränsle, den ryska naturgasen. Vilken guldsits för de ryska makthavarna. Det handlar bara om något årtionde innan detta blir verklighet.

Både i södra och norra Europa projekteras/byggs just nu nya pipelinesystem som kommer att knyta samman hela Europa till de väldiga sibiriska naturgasfälten. Detta innebär risker.



Nationalismen är på frammarsch i Ryssland medan demokratin är på tillbakagång. Länder som i hög grad är beroende av den ryska naturgasen, utsätts för både ekonomisk och politisk utpressning. Plötsliga tredubblingar av priserna på naturgas har blivit en effektiv rysk utrikespolitik.

Detta är ett mörkt moln som tornar upp vid horisonten, sett ur europeiskt perspektiv.

Både Kina och Indien kan snabbt bli instabila.

De "nyrika" i både Kina och Indien tänker inte i första hand på miljön. Ofantliga mängder miljöfarligt avfall dumpas rakt ut i floderna i stora delar av Asien.



Miljöförstöringen har antagit sådana proportioner att floderna börjar likna öppna kloaker. Färskvattentillgångar som berör över två miljarder människor, är allvarligt hotade. Problemen är redan akuta.

Världsbanken har vid upprepade tillfällen varnat för en annalkande färskvattenkatastrof. Att djupborra efter fossilt vatten, som nu sker i bland annat Peking, är ytterst riskabelt. Att utnyttja mer vatten än vad naturen tillför håller bara en kort tid.

Korruptionen i bägge länderna är massiv. I sådana länder är det mycket svårt att få stopp på miljöförstöringen. Investeringar i reningsverk kan inte stoppas i egna fickor.



Detta skapar en tröghet och en ovilja att investera tillräckligt med kapital för att rädda miljön.

Både Kina och Indien är helt beroende av vattnet i Asiens stora floder, som alla har sitt ursprung i Himalayas glaciärer. Dessa smälter just nu bort i en mycket skrämmande takt.

Befolkningsexplosionen fortsätter samtidigt ohämmat i första hand i Indien men även i Kina.



Vi har tre samtidiga skeenden som alla pekar i samma dystra riktning.

4 Att stoppa dumpningen av miljöfarligt avfall i floderna är mycket svårt.

4 Att stoppa snabbsmältningen av glaciärerna är nästan omöjligt -å tminstone på kort sikt.

4Att stoppa befolkningstillväxten verkar helt omöjligt.

Både Kina och Indien riskerar inom en snar framtid att bli instabila och hundratals miljoner miljöflyktingar kan bli ett faktum.

Detta är ett annat mörkt moln som tornar upp vid horisonten. Omfattningen av denna katastrof är så stor att den kommer att beröra hela världen.

Om en dryg månad börjar det ljusna ute. Det känns bra.