Nästa vecka inleds i Tylösand en av Europas största trafiksäkerhetskonferenser. Norrbottens läns riksdagspolitiker bör bege sig dit för att söka en bred enighet om åtgärder som ger färre dödade i trafiken.
Åtgärdsförslagen finns, vad som behövs är politisk vilja och enighet.
Redan i augusti hade över 270 personer omkommit i trafikolyckor runt om i landet och därmed grusades förhoppningen att uppnå nollvisionens delmål för 2007.
I stället för en minskning av antalet trafikdödade har det i många län dött fler i trafiken jämfört med samma period för två år sedan. Den ökande trafikdöden ligger som ett mörkt moln över det svenska trafiksäkerhetsarbetet.
När experter från hela världen snart samlas till trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand kan Sverige tyvärr inte stoltsera med sina framgångar på ett sätt som varit möjligt.
Många organisationer och politiker faller nu in i en gemensam klagosång över att nollvisionens delmål för 2007 spruckit.
Men trots detta har vi inte sett att några riktiga krafttag tas för att minska trafikdöden. Det är anmärkningsvärt eftersom det sedan lång tid funnits en rad konkreta åtgärder som skulle vara möjliga att förverkliga.
Vi vill särskilt väcka uppmärksamhet kring fem sådana åtgärder:
4 Det behövs en obligatorisk och pedagogiskt väl genomförd trafiksäkerhetsinformation i skolan, med särskilt fokus på ungdomar på väg in i moped- och körkortsåldern.
4 Det behövs en polisövervakning på våra vägar värd namnet. Det har varit lika glest med poliser på våra vägar i sommar som tidigare år. En särskild trafikpolisorganisation bör övervägas för att garantera tillgång till trafikpoliser också på helger och semestrar.
4 Det behövs omfattande nykterhetskontroller om kvällar och nätter, när man vet att risken för rattfylla är som mest uppenbar. En stor del av de omkomna bilförarna har alkohol i blodet.
4 Det behövs ett krav på alkolås för den som kört onykter. Allt för många upprepar sitt rattonyktra beteende. Politikerna behöver komma till skott i frågan.
4 Det behövs en snabbare utbyggnad av mötesseparerade 90-vägar. Ett mer förlåtande vägsystem skulle enligt NTF inneburit att drygt 70 procent av dödsfallen kunnat undvikas i år.
Med dessa fem åtgärder tror vi från motororganisationen FMK att trafikdödligheten minskas markant.
Nu behöver Norrbottens läns riksdagsledamot i trafikutskottet, Kristina Zakrisson, s, lämna gammalt partigroll bakom sig: vänd dig till övriga partier och sök en bred enighet kring de förslag som kan rädda liv!
Ann-Sofie Lövkvist