Ny regioner ger hisnande möjligheter

Övriga2007-09-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På landstingsfullmäktiges möte 18 september tar länets regionala företrädare officiell ställning till yttrandet över den så kallade ansvarsutredningens förslag till ny regional indelning och ny ansvarsföredelning inom och mellan kommun, landsting och stat.

Svaret från Norrbottens läns landsting är bra. Det är bra därför att det är öppet för förändring men inte låst vid en geografisk ram.

Det är också bra därför att det i alla väsentliga delar understryker det som är huvudmotivet för en ny regional indelning - demokrati och regionalt politiskt inflytande över de strategiska utvecklingsfrågorna och fortsatt stärkt samverkan kring de stora övergripande utvecklingsområdena som vården.



Det är sammanfattningsvis bra därför att yttrandet i sin helhet betonar de många nya utmaningar och möjligheter som ansvarsutredningens förslag öppnar dörrarna till.

Vi betonar inledningsvis att det viktigaste i förändringen av regioner och ansvar är att föra de politiska besluten närmare den nivån det berör. Det vill säga lokala och regionala frågor ska hanteras och beslutas av lokala och regionala politiker.

Vi skriver vidare till exempel att "den geografiska gränsdragningen är en uppgift för den fortsatta processen och en av huvuduppgifterna för statens förhandlingsman."



Det handlar också om att en ny regional indelning av Sverige bör vara gemensam för staten och regionkommunerna.

Det borde helt enkelt vara en självklarhet att samtliga statliga myndigheter anpassar sin organisation efter en nya länsindelning. Inte som idag att alltför många statliga myndigheter organiserar sig efter egna premisser med centralisering och bristande lokal och regional närvaro som följd.

Exempelvis skattemyndigheten, försäkringskassan och arbetsmarknadsverkets förmedlingars nu aktuella omorganisationer där ingen följer den andre utan var och en gör sitt eget. Och det värsta är att listan går att göra mycket längre.



En enhetlig organisation låter som självklarhet men av den senaste tidens debatt kring frågan har det alltför tydligt framgått att både enskilda politiker och vissa partier har åtskilligt kvar innan man är beredd att lämna den gamla, för att inte säga föråldrade samhällsorganisation vi i dag har.

Det är synd. För om vi ska lyckas med en del av det allra viktigaste att ta makten över både Norrbottens och den nya nordliga regionens utveckling då gäller det att få politiskt inflytande.

Inte bara i maktkorridorerna i Stockholm utan också i konkurrens och samverkan med andra regioner i Sverige, Europa och världen.



I den nya globaliserade värld där också vårt Norrbotten ska fortsätta utvecklas och stärkas krävs politisk bredd, det vill säga en politisk enighet som ger kraft att tillsammans med näringsliv och andra aktörer stärka tillväxten och därmed välfärden.

Det är faktiskt det minsta dagens invånare och länets framtid kan kräva av oss politiker i 2000-talets Norrbotten att vi med öppna ögon och sinnen tar del i arbetet med att modernisera och utveckla politiken och samhället i länet och Sverige.



Kent Ögren, s

Landstingsråd