Orättvisorna mellan könen långt ifrån borta

Övriga2008-03-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder av FN. Man kan ibland få för sig att de flesta orättvisor mellan män och kvinnor är borta.

Tyvärr är det inte så. Än. Sverige har kommit längre än länder som Moçambique och Sydafrika, men såväl här som i södra Afrika behöver arbetet fortsätta för att kvinnor och män ska ha makt över sina liv och få lika lön för lika arbete.

I Sverige utsätts tjejer för sexuella trakasserier i skolan varje dag. Även i Moçambique trakasseras tjejer i skolan. Där är korruptionen i skolväsendet utbredd och elever tvingas ibland betala med sin kropp för att bli godkända.

Trots att all grundutbildning, precis som i Sverige, är gratis i Angola är det färre flickor än pojkar som går i skolan. Flickor hoppar av sina studier, ibland för att de blir gravida och ibland för att de behövs i hemarbetet.

Tjejer och killar ska ha samma möjlighet att gå i skolan, både här hemma och i södra Afrika.



Norrbottenspapporna är föräldralediga
i högre utsträckning än genomsnittspappan. 20,8 procent av föräldraledigheten
i Norrbotten togs ut av män förra året.

Det är nästan en fördubbling jämfört med för tio år sedan, men fortfarande långt ifrån jämställt.

I Moçambique infördes pappaledighet 2007 i arbetslagstiftningen, om än i blygsam form. Från och med nu har alla nyblivna moçambikiska pappor rätt till en ledig dag. Delat ansvar för barnen borde vara en självklarhet både här hemma och
i södra Afrika.



I Sverige har vi sedan 1975 fri abort. Denna rättighet finns i dag endast i en tredjedel av världens länder.

I Zimbabwe, Namibia, Angola och Moçambique är abort fortfarande förbjudet, om det inte råder en omedelbar risk för kvinnans liv. Detta tvingar miljontals kvinnor till illegala och ofta farliga aborter.

Sydafrika är ett av få afrikanska länder som har legaliserat abort. Där har också antalet dödsfall orsakade av avbrutna graviditeter minskat drastiskt.

Innan den nya lagen infördes dog 425 kvinnor i samband med aborter varje år.
I dag dör runt 20, rapporterar University of KwaZulu-Natal i Sydafrika.

I dag ökar jämställdheten på många håll i världen. Samtidigt visar en rad studier att bristen på jämställdhet är ett stort hinder för tillväxt och fattigdomsbekämpning
i södra Afrika.

När kvinnor saknar grundläggande resurser och möjligheter att fullt ut kunna delta i ekonomin utnyttjas inte hela samhällets potential. Allt bistånd bör därför innehålla ett tydligt jämställdhetsperspektiv.


När svenskarna nyligen tyckte till om vad EU ska ta ansvar för kom jämställdhetsfrågorna högt upp, på plats fem av tio. Samtidigt kritiserar riksdagens utrikesutskott regeringen för att "ansvaret för jämställdhetsintegrering i utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet inom EU oklart."



I budgetpropositionen fastslår regeringen att jämställdhet är en av tre prioriteringar av särskild betydelse för svenskt bistånd.

Menar man allvar med detta måste regeringen snarast reda ut var detta ansvar ligger.

Annars blir det bara vackra ord och inga handlingar.