Otydlig och vilseledande honungsmärkning

Övriga2006-09-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<I>Svar till Sören Diberg, NSD Debatt den 19 september.</I><br /><br />Det finns goda skäl att ifrågasätta de nuvarande bristfälliga EU-reglerna om ursprungsmärkning som Sören Diberg, förbundssekreterare i Sveriges Biodlares Riksförbund, redogör för i sin debattartikel den 19 september. <br /><br />Utifrån ett konsumentperspektiv är det viktigt att varor har en tydlig ursprungsmärkning, så att konsumenten har möjlighet att göra ett aktivt och upplyst val. <br /><br />Det är dock viktigt att konsumenterna har tillgång till tydlig information om vad produkterna består av och varifrån innehållet kommer. Så är inte fallet i dagsläget.<br /><br /><br /><br />Märkningen av honung är otydlig och vilseledande. En produkt som innehåller en ytterst liten andel honung från ett EU-land, och som i övrigt uteslutande består av honung från ett icke EU-land, kan marknadsföras och säljas som EG-honung. <br /><br />Andelarna av de olika sorters honung behöver inte specificeras närmare. Denna otydlighet innebär en konkurrensnackdel för svenska biodlare, vilka producerar en erkänt kvalitativ honung. <br /><br /><br /><br />Jag har lämnat in en skriftlig fråga till kommissionen där jag tar upp problematiken i det nuvarande direktivet. <br /><br />På detta sätt hoppas jag att kommissionen får upp ögonen för den svenska synen och att den nuvarande lagstiftningen förtydligas och blir mer konsumentvänlig. Detta skulle gynna såväl svenska biodlare som honungs-sugna konsumenter! <br /><br /><br /><br /><NamnUPortr><B>Helène Goudin</B><br /><br /></NamnUPortr><Presentation>EU-parlamentariker, junilistan</Presentation>