»Jag är övertygad om att mänsklighetens räddning och framtid inte kan vara egoism, utnyttjande och enskilt berikande«

Övriga2007-11-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
∞Svar till Johan Rehnström, NSD Debatt den 23 november.



Johan Rehnström, ekonom, uppför sig lite som prinsessan på ärten när jag angriper hans borgerliga tankegångar.

Hans senaste inlägg är tyvärr fullt av allmänna fraser, men han vidhåller sin åsikt att frihet för kapitalismen innebär frihet för de arbetande.

I Pinochets Chile hade kapitalismen full frihet. Hade arbetarna det också? Jag skulle kunna ge så många andra exempel så att utrymmet skulle bli lidande.



Jag är övertygad om att mänsklighetens räddning och framtid inte kan vara egoism, utnyttjande och enskilt berikande. Jag är samtidigt förvissad om att framtiden måste bestå av solidaritet, gemensam ekologisk planering och skapande av en högre civilisation för alla.

De många människorna i industriproduktionen, i vården och omsorgen känner till detta i sin dagliga gärning. Jag är själv "uppfostrad" av masugnsdriftens oerhörda krav på kollektiv noggrannhet och samarbete för att undvika katastrofer och olyckor. Vi tvingas lita på varandra för att producera stålet.



Det är ju bra att Rehnström nu inser att USA bedriver imperialism mot Irak och Kuba (ockupation av Guantanamo, en del av Kuba). Men han tycks tro att det bara är något tillfälligt.

Just nu är det uppenbart att USA förbereder anfallskrig mot Iran. Deras hangarfartyg ligger beredda utanför Irans kust. Bush hotar med ett tredje världskrig.

Den republikanske presidentkandidaten Giuliani säger: "det är inte ett hot, det är ett löfte" att Iran ska anfallas om han får bli president.

Hillary Clinton, demokraternas kandidat, skrev på det så kallade Liberman-Kyle-tillägget att "Iran ska stoppas med alla medel". Barack Obama, som knappast blir kandidat har mumlat lite mindre aggressivt. Skrämmande!



Johan Rehnström envisas med att citera 1700-talsamerikanen Benjamin Franklin som om denna hade något att tillföra debatten. Sanningen är ju att Franklin trots självständighetsförklaringen 1776, som slog fast att alla föds fria med rättigheter, deltog i en regim som fortsatte slaveriet av de svarta och utplånandet av indianerna.

När det gäller Nordkorea så vore det väl på sin plats att studera historia. Efter USA:s monstruösa förstörande av landet under kriget 1950 - 1953 så är det inte så underligt att det blev stora svårigheter.

Sedan förlorade man 90 procent av sin oljetillförsel. Deras mekaniserade jordbruk bröt samman. Läs D.A. Pfeiffers bok Eating Fossil Fuels där författaren menar att det inte finns någon anledning att håna Nordkorea för detta.

Det kan hända vilket land som helst. Kom i detta sammanhang ihåg att Tchad i Afrika har rika oljetillgångar liksom grannen i Darfurprovinsen i Sudan. Därför skickar nu bland annat Sverige 200 man på militärt uppdrag...



Kuba har gått en annan väg och gjort sitt jordbruk mindre energiberoende.Världsnaturfonden utnämnde nyligen Kuba till det enda ekologiskt hållbara samhället i världen,både för människor och naturen.

En annan värld är möjlig.