Rätt att ifrågasätta EU-fördrag

Övriga2007-11-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
? Svar till Jonas Sjöstedt, NSD Debatt den 30 oktober.



I en demokrati med offenlighetsprincipen som grund är det viktigt att alla som ingår i den demokratiska gemenskapen får ta del av viktig information om planer, händelser och dylikt som är avgörande för den fortsatta utvecklingen.

Att försöka dölja, undanhålla eller undvika en debatt är förödande för tilltron, förtroendet och möjligheten att framgångsrikt genomföra en utveckling.



Som medlemmar i EU har svenska folket rätt att ta del i information av betydelse och även ha uppfattningar om vad man vill med den fortsatta utvecklingen.

Därför ska man med respekt lyssna till inlägg i en så viktig fråga som Jonas Sjöstedt tar upp i sin artikel om Lissabonfördraget. Sjöstedt som har erfarenhet av hur EU fungerar, arbetar och utvecklas, riktar nu en befogad oro inför den följande ratificeringsprocessen av nuvarande förslag till EU-fördrag (Lissabonfördraget).



Enligt Sjöstedt är förslaget om förändringar i maktförskjutning för viktiga politikområden från den nationella nivån till EU-nivå så omfattande, att den bör underställas hela folket i en folkomröstning i likhet med den Sverige hade om att införa Euron som valuta.

I artikeln anför han bland annat att "Lissabonfördraget slår fast att EU:s lagar och regler alltid överordnas nationella lagar, även våra grundlagar."



Inom Sverige pågår en process i motsatt riktning, det vill säga att flytta makt närmare folket enligt en slags närhetsprincip, där folkvalda politiker ska besluta i sk regionkommuner (en slags regional regering) gällande viktiga politikområden för ett territoriellt område.

I alla fall bör folket inte vika sig utan ta debatten och ställa krav. Sveriges regering och riksdag måste lyssna till vad folket vill i en så viktig fråga.