Regeringens politik bakom ras för facket
A, b och c-kassa? Luleå 1 maj i fjol. foto: joel marklund Fotograf: Joel Marklund
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Petrus Boström inleder med att fackföreningarnas medlemstal rasar, men glöm inte att det är på grund av den moderatledda regeringens arbetsmarknadspolitik.
För det första har regeringen fördyrat det fackliga medlemskapet genom att avskaffa avdragsrätten för fackavgifter. För det andra höjt egenavgiften till a-kassan, vilket kraftigt ökat kostnaden för löntagaren. Sammantaget blir det dubbelt så dyrt att vara med i facket.
För det tredje föreslås en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som tar bort kopplingen mellan fack och a-kassa, vilket leder till lägre organisationsgrad.
För det fjärde vill regeringen sänka a-kasseersättningen. Det innebär sämre ekonomi så den arbetslöse tvingas till lägre betalda arbeten eller till socialen.
A-kassan går med överskott på 14,5 miljarder kronor 2007. Detta visar att a-kassan inte är överutnyttjad. Regeringen använder arbetslöshetsförsäkringen till att finansiera sänkt inkomstskatt, slopad förmögenhetsskatt och lägre fastighetsskatt i Danderyd, Täby och Lidingö.
Moderaternas dubbelspel är en attack på facket. Målet är att fackets inflytande i förhandlingar om kollektivavtal ska minska. Då når moderaterna målet att minska medlemskapet i facket, som då leder till svagare fackföreningar och sämre löner för löntagarna. denna utveckling är en skandal.
Den svenska modellen på arbetsmarknaden som vi socialdemokrater byggt upp har mer än 100 år på nacken, vilket medfört en lugn arbetsmarknad som är få länder förunnade.
Vi socialdemokrater anser att det behövs en upprustning av arbetsmarknadspolitiken, inte dagens nedrustning som förvandlar många till passiva bidragstagare. Vi socialdemokrater har inte något att frukta i en debatt om arbetsmarknadspolitiken.
Vårt arbetsmarknadspolitiska mål ska vara som det alltid varit, en solidarisk och rättvis politik. Inte en borgerlig politik som gynnar de välbeställda på de svagas bekostnad.
Avslutar härmed denna debatt. Landets löntagare får nu avgöra om det är en borgerlig eller en socialdemokratisk politik som bäst gynnar landets löntagare.