Ryggrad eller inte?

Övriga2007-10-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Erik Söderlund,
NSD Debatt den 8 oktober.



Erik Söderlund kommenterar i sitt nya svar inte alls den förmodan jag framfört, att hans nyvunna intresse för ett "Stornorrland" mer handlar om att komma undan den allt mer besvärande diskussionen kring det än en gång uppskjutna beslutet om nedlagda OBS-platser i Haparanda.

Min debatteknik kritiserar han. Den raserar läsarnas tilltro till landstingspolitikerna.

Det är nog den finaste komplimang jag hittills fått av en politisk motståndare.



I sitt svar försvarar Söderlund sedan hederligt nog det uppskjutna beslutet.

"Till skillnad från ditt parti och övriga i oppositionen försöker vi skapa balans i landstingets ekonomi genom konkreta åtgärder", skriver han. Låt oss därför syna dessa åtgärder.

Nedläggningen av observationsplatserna är en del i ett paket, vilket Söderlund korrekt påpekar, vars ekonomiska nettoeffekt är beräknad till en besparing på två miljoner kronor per år.



Besparingen består av en slopad läkarjourlinje i Haparanda efter klockan 21 samt personalen som bemannar observationsplatserna.

Tillkommer gör kostnader i Kalix för två helt nya så kallade akutläkartjänster kontorstid, en kraftig fördyring av läkarjourlinjer på sjukhuset efter kontorstid som i framtiden bemannas med överläkare i stället för AT-läkare och, trots att all kirurgisk slutenvård i fortsättningen skall hänvisas till Sunderbyn, en bibehållen kirurgbakjourslinje.



Besparingspotentialen i Haparanda är dessutom kraftigt övervärderad eftersom personalen där parallellt även bemannar ambulansverksamheten efter kontorstid.

Nettoeffekten kommer i praktiken därför att bestå av marginella besparingar i Haparanda, kraftigt ökade läkarkostnader i Kalix och ett ytterligare ökat flöde av patienter från östra Norrbotten till Sunderbyn.



Som ett led i Söderlunds och övriga politiker och tjänstemäns "försök att skapa balans i landstingets ekonomi" är detta därför lika trovärdigt som Britt Westerlunds försök att fördjupa landstingets demokrati när hon tillsammans med övriga landstingsråd med hot försökte tvinga de (s)-ledamöter som tänkte rösta mot förslaget att stanna hemma.



"Om man tycker att samverkan inte leder till önskat resultat kan man dra sig ur." Så ser Erik Söderlund på förutsättningarna för sitt partis samverkan med socialdemokrater och vänsterpartister.

Risken att så småningom bli tvungen att påminna honom om detta närmar sig etthundra procent.



För honom och övriga landstingspolitiker på regeringssidan närmar sig den dagen då det kommer att visa sig vilka av dem Charles Darwin eller Vår Herre (vem än man nu föredrar att tro på) försett med ryggrad.

Och vilka som blev utan.



Anders Mansten, fp