Sjukskriv regeringen

Övriga2007-09-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson presenterar i dag regeringens höstbudget i Luleå. Här berättar hon om regeringens satsningar under slogan Fler i arbete - fler vägar tillbaka.

Men detta berättar hon inte om på sin presskonferens;



Den reformering av sjukförsäkringen som presenteras i höstbudgeten är ingenting annat än ett kraftigt besparingsprogram. Det handlar om kraftiga åtstramningar som genomförs för att finansiera regeringens övriga politik.

Denna gång riktas udden särskilt mot långtidssjukskrivna, men också mot grundvalarna i det generella välfärdssystemet.

Färre ska vara sjukskrivna. Den ambitionen har regeringen klargjort. Den som lider av utbrändhet ska helst inte kunna sjukskrivas en enda dag.

Sjukskrivningstiden för en rad andra diagnoser ska kortas ner kraftigt. Ersättningsnivåerna sänks, särskilt för långtidssjukskrivna, men alla sjukskrivna och föräldralediga kommer att få en lägre ersättning genom de nya beräkningsgrunder som införs.



Ingenstans frågar man sig varför människor blir sjuka i arbetslivet. Regeringens politik kommer att öka sjuknärvaron, slå ut sjuka människor i arbetslöshet och göra fattiga människor ännu fattigare.

Den så kallade rehabiliteringskedja som regeringen vill införa innebär att arbetsförmågan efter sex månader ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

I praktiken innebär detta att lagen om anställningsskydd (LAS) sätts ur spel och att man alltså kan förlora sin anställning efter sex månaders sjukskrivning.

Detta urholkar också alla drivkrafter för arbetsgivarna att ta ansvar för sina anställdas rehabilitering och för att bedriva ett seriöst förebyggande arbetsmiljöarbete.



Skälen bakom regeringens förslag är helt enkelt att skära ner på utgifterna för socialförsäkringarna. Förslagen om indragen sjukskrivningsrätt, bortre gräns i sjukpenningen och sänkta ersättningsnivåer behövs för att finansiera fortsättningen på de utlovade skattesänkningarna.

Det första steget betalade de arbetslösa genom sänkt och förkortad a-kasseersättning. Nästa steg betalas alltså nu av de sjuka.



Det omfattande systemskifte som pågår skuggbeläggs medvetet. Mantrat om "fusk" och "överutnyttjande" upprepas i alla sammanhang. Den som är arbetslös eller sjukskriven påstås leva på bidrag, och därmed underförstått också parasitera på dem som arbetar.

Dessa myter används för att legitimera sänkta ersättningsnivåer och hårdare tag. Allt för att skyla över de mångmiljardbelopp man sparar ihop för att finansiera skattesänkningarna.

Och för att dölja att man ägnar sig åt att systematiskt angripa det generella välfärdssystemet.



Regeringen vill nu göra om socialförsäkringarna enligt samma modell som pensionssystemet.

Frågan är vem som tjänar på ett system där privata försäkringar ersätter de offentliga trygghetssystemen. På att omfördelningen mellan högavlönad och lågavlönad och mellan man och kvinna upphör.

Klart är att de flesta skulle förlora. Klart är också att alla har att vinna på att vi satsar på att göra människor friska och på att vi skapar ett rymligt arbetsliv.



Alla har att vinna på starkt offentligt socialförsäkringssystem som ger trygghet åt människor i olika skeden av livet.



Monica Carlsson, v

Landstingsråd i Norrbotten



LiseLotte Olsson, v

Riksdagsledamot,

socialförsäkringsutskottet