Socialdemokratisk EU-propaganda

EU-parlamentariker Göran Färm, s, kommenterar EG-domstolens ödesdigra besked i Vaxholmsfallet i NSD den 10 januari. Färm hävdar att det utifrån denna dom vore fel att säga nej till EU-grundlagen. Han framhåller att problemen har uppstått med det fördrag EU har för närvarande.

EU har nu långtgående befogenheter att styra över de nationella reglerna för arbetsmarknaden, skriver Hélène Goudin.foto: peter hoelstad Fotograf: peter Hoelstad

EU har nu långtgående befogenheter att styra över de nationella reglerna för arbetsmarknaden, skriver Hélène Goudin.foto: peter hoelstad Fotograf: peter Hoelstad

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2008-01-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Göran Färm, NSD ledarsidan den 10 januari.



Låt mig kort kommentera detta.

Faktum är att socialdemokraterna helhjärtat välkomnat de fördragsförändringar som har ägt rum ända sedan Sveriges EU-inträde.

Socialdemokraterna är således i högsta grad medskyldiga till den situation som har uppstått, där EU har ett omfattande inflytande över den svenska arbetsmarknaden. Nu vill socialdemokraterna trampa allt djupare i träsket, genom att godkänna EU:s nya grundlag, vilken medför ytterligare maktöverlåtande till EU och juristerna i EG-domstolen.



Vaxholmsdomen är ett resultat av att EU:s politiska ledare har gett EU långtgående befogenheter att styra över de nationella reglerna för arbetsmarknaden.

Inte minst socialdemokraterna har bidragit till att denna situation har uppstått, i och med att partiet har välkomnat de fördragsförändringar som successivt har stärkt EU:s inflytande och EG-domstolens politiska makt.

Socialdemokraterna kritiserar kontinuerligt junilistan för det faktum att vi anser att arbetsmarknadsfrågor ska avgöras på nationell nivå, förutsatt att medlemsstaterna tillämpar samma regler och villkor för alla arbetstagare, det vill säga inte diskriminerar arbetskraft från ett annat EU-land.

Socialdemokraterna tror dock på EU-regleringar, en politik vars konsekvenser vi har sett resultatet av i bland annat Vaxholmsdomen.

Göran Färm borde komma till insikten att mer överstatlighet och mindre nationellt självbestämmande inte är lösningen på de negativa konsekvenser som EU-samarbetet får inom flera politiska områden.


I stället för att blint rusa framåt och okritiskt kräva att EU-grundlagen omgående ska antas, och att den nationella suveräniteten därmed ytterligare urholkas, borde han och övriga socialdemokrater komma till den insikt som bland annat LO-tidningens ledarskribent Martin Lindblom har uttryckt på följande välformulerade sätt (LO-Tidningen, 14/12 2006):

"Hur vår arbetsrätt [...] ska utformas ska beslutas av den svenska riksdagen och inte av politiserande jurister eller av EU-byråkratin. Sverige bör inte underteckna en ny EU-konstitution utan att ha klargjort att vår suveränitet på dessa områden är oinskränkt och inte förhandlingsbar. Giv åt EU vad EU tillhör, men inte ett uns mer."