Spetskompetens bekymrar inte s

Övriga2007-08-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar till Kajsa Borgnäs och Johan Lennartsson, NSD Debatt den 17 augusti.



Förvisso oroar jag mig för den sjunkande avkastning som utbildning ger i vårt avlånga land, men det var alls icke någon åsikt som vädrades
i mitt debattinlägg.

I stället hävdade jag blott att en ranking som tar upp snittlönen för de utexaminerade skulle kunna utgöra vägledning för somliga gymnasie-
elever.

Men socialdemokratiska studenter tycks inte tro på möjligheten att ge dagens unga mer information inför ett av sitt livs viktigaste val än vad som görs i dag.

Det finns onekligen ett stort mått av viljeansträngning
i den åsikten. Om man med fundamentalistisk övertygelse förnekar alla skillnader mellan olika universitets renomme
i näringslivet så kanske dessa skillnader faktiskt upphör att existera.

Därmed skulle socialdemokratin nå ett av sina luftslottsmål.



Cynismen det innebär när en hel tonårsgeneration bedras att tro att det inte spelar någon roll om de läser på Handelshögskolan i Stockholm eller studerar till civilekonom med inriktning mot turism i Helsingborg är dock alltför grym för att tillåtas fortgå utan debatt.

Ingenstans tycks de socialdemokratiska studentföreträd-arna visa sig bekymrade om att Sverige kommit att sakna spetskompetens, en insikt som för övrigt benämns elitistisk.

Men en universitetsvärld som ska stå öppen för alla borde rimligen vara betydligt mer diversifierad än dagens slätstrukna modell. De som vill gå på vad jämställdhetsfundamentalisterna benämner elituniversitet borde få möjlighet att göra det.



Att tvinga människor till understimulering är inte bara illa för såväl individer som landet i helhet. Det tycks dessutom ganska osocialdemokratiskt.



Petrus Boström

Vice ordförande,

Fria moderata

studentförbundet