Storregioner har inget folkligt stöd
Det blev totalt tvärstopp för "Storregion Norrland" vid mötet den 30 januari i Sundsvall. 36 Norrlandspolitiker hade samlats för att ta ställning till ett förslag av de socialdemokratiska landstingsråden Kent Ögren, s, från Norrbotten och Ewa Söderberg, s, från Västernorrland. Ett förslag som innebar sammanslagning av de fyra nordligaste länen till en enda stor region för hela Norrland.
EU:s medlemsstater får inte själva bestämma om de vill ha monopoliserad eller avreglerad post. Det bestämmer EU-parlamentet. Inte bra, tycker Hélène Goudin. Fotograf:
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trots att Kent Ögren envist hävdade att 98 procent av befolkningen vill ha stora regioner så slutade nu även detta tredje sammanträde med en total splittring och oenighet för regionbyggarna.
Hur kan Ögren bara komma på tanken att hävda att han har väljarstöd av 98 procent? Det låter ju som ett valresultat i en kommunistdiktatur. När en enkät i en av våra länstidningar i veckan visade att enbart 17 procent var för medan 83 procent var emot stora regioner av de 633 som röstade. När inte ens hälften av Norrbottens kommunalråd stödjer regionförslaget. När både socialdemokraterna och vänsterpartiet i Norrbotten är djupt splittrade. När moderater och flera andra partier är klart emot att utan väljarstöd bilda nya storregioner.
Resultatet av mötet i Sundsvall blev en mycket märklig kompromiss: att i stället bilda två storregioner i Norrland. Västernorrland skulle delas i två delar där Örnsköldsvik och Sollefteå med Norrbotten och Västerbotten skulle föras till Region norra Norrland medan Sundsvall och Härnösand och Jämtland skulle föras till en Region Mellannorrland.
Men var den gräns som delade Sundsvallsområdet i två delar skulle gå, det rådde det stor oklarhet kring. Och regionsjukhuset i Umeå skulle inte alls beröras fastän 96 procent av regionernas ekonomi handlar just om sjukvård.
Nu blev det panik för Kent Ögren och Ewa Söderberg. Plötsligt blev frågan alldeles för komplicerad och för svår för väljarna att ta ställning till.
Beslut måste nu hastigt avkrävas regering och riksdag redan före midsommar, enligt Kent Ögren som i medierna anser att statsminister Fredrik Reinfeldt "är oförskämd" som återigen hävdar att väljarna ska ha möjlighet att i val påverka ett sådant
beslut.
I en demokrati utgår all makt ifrån folket, men inte i Kent Ögrens socialdemokrati.
Han har nu kallat till ett fjärde möte i regionfrågan i Luleå den 28 februari för att formulera en framställan till regering och riksdag om att besluta att bilda en Region norra Norrland.
Så ska ett extra landstingsfullmäktige behandla frågan i maj månad. Samtidigt så ska Jämtland och halva Västernorrland göra en liknande framställa om en egen kraftigt stympad region.
Fortfarande är denna fråga obesvarad: Hur mycket mer offentliga medel, hur många fler möten med arbetstid, resor och hotellkostnader ska vi skattebetalare behöva betala för denna regionide?
Vi moderater vill inte att Norrbotten ska behöva landstingsskatten höjd med 5 000 kronor per hushåll och år.
Vi vill inte heller avveckla några av våra fem sjukhus eller bidra till att täcka upp det underskott i driftkostnader på 500 miljoner per år som sammanlagt finns i övriga landsting i Norrland.
Vi moderater reserverar oss mot nya storregioner i Norrland eftersom den iden helt saknar folklig förankring. Vi moderater vill fortsätta att utveckla det samarbete och den samverkan som redan finns. Vi vill arbeta för att öka tillgängligheten och minska köerna till vården.
Det är patienterna och inte politikerna som ska vara i centrum för vården.
Kent Ögren visar på bristande ledarskap när han utan mandat fortsätter att driva regionfrågan.
Stora regioner löser inga problem för Norrbottens framtida sjukvård. Inbetalad skatt ska användas till sjukvård och inte till dyrbara regionbyggen.