Storsatsa klimatsmart - nu
Transportsektorns klimatbelastning måste sänkas med 20 procent. Det kräver en accelererad satsning på järnväg, trafiksäkerhet och ökad framkomlighet på våra vägar samt ökad teminalkapacitet (bil-tåg-båt).
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stockholms regionplanerare ser för sig en halv miljon nya invånare 2030. Trängsel och ökad biltrafik i huvudstaden rimmar illa med ett klimatsmart samhälle. De över 100 miljarder kronor som regeringens förhandlingsman för Trafiklösning Stockholm, Carl Cederschiöld, m, lyckats räkna samman tycks heller inte tillgodose det framtida behovet av infrastruktur.
Vår vision är ett annat Sverige. Där bygger vår internationella konkurrenskraft på en mer spridd tillväxt och storsatsning på ett klimatsäkert transportsystem. Resurserna i landets olika delar måste tas tillvara och knytas samman.
Infrastruktursatsningarna måste fördubblas, projektfinansiering tillämpas och en nyordning för planläggning, byggande och drift införas. Investeringar i miljö och internationell konkurrenskraft behöver gå hand i hand.
Framtidsplanen för infrastruktur ska vara regionalt förankrad genom överenskommelser om stora och väl sammanhållna projekt. Den ska innehålla en satsning på våra internationella stråk genom Sverige mot Skåne, till och från Göteborg och längs Norrlandskusten upp till Haparanda.
Stora satsningar har påbörjats, men de räcker inte. Hela transportsystemet måste förstärkas så att flaskhalsar försvinner. Det handlar om terminalernas infrastruktur i hamnar och för kombitrafik (väg-järnväg), men även den småskaligare infrastrukturen. Rail-ports (hamn-järnväg) i Malmö-Trelleborg, Göteborg, Jönköping, Södertälje och Haparanda-Tornio är viktiga exempel för industri och handel, men också hamnarna som pekas ut i Hamnstrategiutredningen.
Vi måste öka banverkets och vägverkets underhållsanslag för att minska förseningar och skapa säkrare och miljövänligare transporter. Satsa på tydliga överenskommelser mellan intressenter och projektorganisationer för effektivt genomförande.
Vi menar också att det krävs en grön transportväxling; med konkreta förslag som till exempel halverad banavgift för godstransporter och avgiftsbefrielse för vägfordon i kombitrafik.
Detta kräver rejäla satsningar på järnvägen. Riksdagens 107 miljarder kronor till år 2015 räcker inte, enligt banverket som i underlaget för nästa långtidsplan (2010-2019) skriver att de stora samhälls- och miljöeffekterna möjligen kan nås först 2030.
Varför vänta i 20 år!? Mycket starka skäl finns nu till att skapa tillväxtutrymme och satsa klimatsmart genom att fördubbla investeringarna från dagens nio miljarder per år till 20 miljarder kronor. Riksdagens 107 miljarder till år 2015 bör bli 200 miljarder till år 2020.
Det kräver överenskommelser och kreativ projektfinansiering. Därtill bör hamnarna få ett muddringsanslag på en miljard kronor.
Inte bara hushållen, näringslivet, kommuner och landsting ska ta sitt ansvar. Staten måste höja blicken!
Satsa på en bättre regional spridning, ett klimatsmart samhälle, för internationell konkurrenskraft med en infrastruktur som öppnar vårt land effektivt mot världen.