En debatt med NSD: s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson, där jag anmodat honom att diskutera inte bara nationella systemfel utan även de inom norrbottnisk sjukvård, avslutar han med uppmaningen att lägga ned alla landsting i Sverige.
Efter fem års kritik av dessa systemfel har jag den senaste tiden även försökt ge offentlighet åt vad jag anser vara drivkrafterna bakom strukturbesluten.
De som ligger bakom den kedja av beslut som startade med omorganisationen av allmän och ortopedisk kirurgi, som sedan fortsatt med intensivvården, och nu slutligen även involverar den vårdcent-ralsanknutna slutenvården.
Den interna socialdemokratiska förtroendekris som nu blivit akut handlar förstås inte bara om observationsplatserna. Den handlar om konsekvenserna av hela raden av strukturbeslut.
Beslut som förändrat förutsättningarna för akut sjuka patienter samtidigt som informationen till befolkningen förnekar detta. "De fjorton dörrarnas" akutvård påstås leda till en lika tillgänglig, lika snabbt insatt och kvalitativt oförändrad sjukvård som tidigare.
Detta är inte sant.
Innan jag, för över ett år sedan, avskedades från landstinget uppenbart av det skälet att jag kritiserat bristande medicinsk säkerhet till följd av beslutade organisationsförändringar, har jag till socialstyrelsens regionala enhet i Umeå skickat flera anmälningar. Detta i syfte att påtala vilka konsekvenser en förändrad organisation inneburit för patienter som anländer till fel sjukhus i ett livshotande, kirurgiskt åtgärdbart tillstånd.
Myndighetens beslut fattas ännu.
Att strukturförändringarna vid sjukhusen självklart även påverkar förutsättningarna för vårdcentralernas observationsplatser har hittills inte berörts offentligt. Det är förmodligen den främsta orsaken till beslutet att avveckla dessa vårdplatser i Haparanda.
Detta därför att varje äldre patient med operationskrävande sjukdom riskerar att först bli inlagd i Haparanda, sedan transporterad vidare till IVAK i Kalix och till slut många timmar eller hellre flera dygn senare opererad i Sunderbyn. I värsta fall för sent.
Ledningens ansvar är för övrigt att för Olov Abrahamsson och alla andra norrbottningar presentera en hållbar och sammanhängande förklaring till de nya besluten.
Jag har nyligen till socialstyrelsen skickat en ny anmälan där jag ber myndigheten granska hela den slutna akutsjukvården i länet.
Särskilt bör de senaste årens organisatoriska förändringar inom intensivvården (IVAK) ses över både när det gäller medicinsk säkerhet för patienter som vårdas inom den nya vårdformen och dess konsekvenser för hela den övriga vårdkedjan.
i Norrbottens
landstingsfullmäktige