Studentinflytande måste få kosta

Kårobligatoriet kommer med all sannolikhet att avskaffas innan den här mandatperioden är slut. Nyligen kom den statliga utredningen som säger hur det ska gå till.

Starkt studentinflytande kräver starka organisationer. Fotograf: extern

Starkt studentinflytande kräver starka organisationer. Fotograf: extern

Foto: Fotograf saknas!

Övriga2008-03-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett avskaffande kommer att innebära förändringar för studentkårerna. Kårerna kommer att fortsätta arbeta för alla studenter, men samtidigt försöka övertyga alla att vara med på frivillig basis.

Vi kommer att behöva se över vår verksamhet, våra informationskanaler och vår ekonomi. Men precis som alla andra ungdoms- och studentorganisationer och partipolitiska organisationer kommer vi att behöva ett offentligt stöd, ett stöd som vi inte behöver i dag på grund av obligatoriet.

Därför hoppas vi att alla riksdagspartier beaktar de praktiska konsekvenserna för studentinflytandet när man i höst tar ställning till om obligatoriet bör avskaffas eller inte.



Sveriges studenter har en stark ställning. Vi har rätt till representation i alla beslutande och beredande organ som berör oss.

Genom förslag, kritik och granskning deltar vi i högskolans utveckling precis som lärare och rektorer. Men för att de formella rättigheterna ska omsättas i verkligt inflytande behöver vi stödja varandra. Det gör vi genom studentkårerna.

Kårerna kan också hjälpa enskilda studenter genom att driva deras fall och intressen gentemot högskolan.

Detta inflytande kräver oberoende. I dag garanterats det genom att alla studenter är medlemmar och betalar gemensamt till studentkårerna. Om riksdagen vill avskaffa kårobligatoriet av principiella skäl, måste ändå inflytande och oberoendet bevaras.



Vi accepterar att kårobligatoriet avskaffas under förutsättning att studentinflytandet kan garanteras även framöver och stödjer utredningens förslag om att ett statligt stöd på 310 kronor per student och år införs, men vi har tre viktiga tilläggskrav till riksdagen.

Studentinflytandet måste regleras i lag även i framtiden annars hamnar studenterna i knäet på den lokala högskolestyrelsen. Stödet på 310 kronor måste vara ett nationellt stöd och ska vara i form av ett öronmärkt resurstillskott. Vi vill inte ställa studentinflytande mot lärarledd tid eller studieplatser.



För oss är själva frågan om obligatorium inte en principiell fråga, det är de praktiska konsekvenserna för studentinflytandet som är avgörande.

Vi är övertygade om ett starkt studentinflytande kräver starka organisationer. Alltså måste studentkårerna kunna leva vidare.

Studenterna är en viktig kraft för att utveckla och förbättra Sveriges högre utbildning, det vill och kommer vi att fortsätta med!