Svenska folket är politiskt okunnigt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
NSD Debatt den 2 februari.
Jag ska i likhet med Nils-O Lindh avsluta vår debatt med att kommentera hans sista inlägg i NSD
den 2 februari.
Nils-O Lindh ville tydligen inte förstå min definition av begreppet socialliberal, när han försökte sammanfatta det med "att vara kluven".
Jag kan tänka mig att den som skrev så ser socialliberalismen som stark konkurrent till socialdemokratin, och då gäller det att skapa en negativ bild, för få väljare söker själva den rätta definitionen.
Socialliberal har inte olika betydelse för olika liberaler, som Nils-O Lindh påstod, men däremot finns det olika liberaler. Jag undrar hur Nils-O Lindh definierar sitt socialdemokratiska partis velande, om man ska stå fast på den socialistiska sidan eller börja luta sig över till den socialliberala sidan? Kan det möjligen bli "kluven"?
Vad jag syftade på när jag påstod att "okunskap ger makt", var resultatet av en undersökning som professor Sören Holmberg, Göteborgs universitet, (han som är valanalytiker på tv:s valvaka) redovisade på en demokratidag
i Stockholm, som jag själv deltog i för en tid sedan.
Han har gjort en undersökning som visar att en majoritet av svenska folket inte har tid eller intresse av att sätta sig in i de olika partiernas ideologier och partiprogram. Det finns med andra ord en stor politisk okunskap hos svenska folket.
Undersökningen visar dessutom att den största gruppen inom socialdemokraternas väljarkår har de allra sämsta kunskaperna. De har oftast en vision om hur ett bra samhälle borde fungerar och tror i sin enfald att det socialdemokratiska partiet står för den politiken. Val efter val lyssnar man på vad partiet säger, men bryr sig sedan inte om att kolla vad som har hänt under mandatperioderna.
Det är därför som inte bara jag, utan även de som står bakom undersökningen, påstår att denna stora politiska okunnighet har sett till att socialdemokratin har haft makten i så många år. Så begreppet "okunskap ger makt" stämmer tyvärr in på den svenska politiska arenan.
Nils-O Lindh avslutar med orden "Jag är till sist böjd att hålla med Erik Lundström om att okunskap ger makt" och att det skulle vara orsaken till att vi har den regering vi har i dag.
Men nu kommer Nils-O Lindh åter-igen att bli besviken. Undersökningen visar att gruppen som röstar på folkpartiet och moderaterna till största delen består av de kunniga väljarna. De vet med andra ord vad de röstar på för politik.
Sammanfattningen blir att om 80-90 procent av svenska folket skulle sätta sig in i politiken, så skulle vi ha en helt annan röstfördelning mellan de olika partierna.
Vilket parti tror Nils-O Lindh skulle förlora mest på det?