Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige
EG-domstolens utslag i Vaxholmsmålet delar upp arbetare i Sverige. Vi riskerar att få ett A-lag och B-lag på arbetsmarknaden. Blockaden mot det lettiska företaget Laval var, enligt domen, rätt för att hävda byggnadsarbetarnas löner, men inte för att hävda andra rättigheter.
Lysande utsikter för hotellanläggningarna i Kirunafjällen. Sommaren har varit den bästa på decennier och nu görs stora investeringar inför framtiden. Här i Björkliden arbetar estniska byggjobbare med att rusta upp stugbyn. FOTO: HANS STERNLUND Fotograf: Hans Sternlund
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De saknar ofta det allra mest grundläggande i arbetsskydd, får inte ut sina löner och bor i utdömda lokaler. De hotas av sina arbetsgivare om de talar med facket eller med svenska myndigheter.
Vi anser att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige oavsett från vilket land man kommer.
EG-domstolen har nu konstaterat att facket inte får ta konflikt för sina utländska kollegor annat än när det gäller lönen. Därför måste regeringen ändra lagen. Vi kan inte ha en situation där utländsk arbetskraft riskerar att bli utnyttjad.
Arbetsmarknadsminister Littorin har nu möjligheten att visa vad hans tal om kollektivavtalens betydelse är värt i verkligheten.
Byggnads efterlyser ett helhetsgrepp kring situationen på byggarbetsmarknaden. Frågan om arbetarnas villkor kräver ett gemensamt agerande inom hela EU.
Dessutom måste Arbetsmiljöverket få större möjligheter att inspektera och stoppa byggen med livsfarliga arbetsförhållanden. AMV:s resurser borde därför ökas inte skäras ner som nu är fallet.
Ett stort och viktigt ansvar vilar även på arbetsgivarna. Byggindustrin måste sluta anlita byggföretag som utnyttjar den utländska arbetskraften, så som i dag sker. Det innebär också osund konkurrens där ovärdiga arbetsförhållanden används för att konkurrera ut seriösa företag.
Frågan är vad gör arbetsgivarna, Svenskt Näringsliv och byggbolagen för att utländsk arbetskraft ska få normala arbetsförhållanden och för att konkurrensen ska ske på lika villkor?
En annan sida av domen är att hela den svenska modellen med kollektivavtal är i fara. Vi vill inte att riksdag och regering beslutar om våra löner och andra villkor så som sker i många andra länder.
Vi vill att facket och arbetsgivarna också i framtiden avtalar om villkoren på arbetsmarknaden. Det har varit garantin för ordning och reda. Det har alla haft nytta av.
Svensk fackföreningsrörelse fortsätter kampen för att alla, oavsett bakgrund, får drägliga villkor på arbetsmarknaden. För oss har alla människor lika värde. Vi sluter upp i den kampen och där behövs också du!