Sverige måste få undantag inskrivet

Övriga2008-02-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
➤ Svar till Göran Ferm, NSD ledarsidan den 21 februari.

Göran Ferm tar upp det kända Vaxholmsfallet. Den debatten får inte tystas ned. Vaxholmsdomen blev fällande för Byggnads, vilket troligen blir att den svenska Arbetsdomstolen förklarar att Byggnads stridsåtgärder var olagliga.

Detta är oerhört drastiskt. Det visar att EU ställer sig ovanför vår svenska grundlagsskyddade strejkrätt.

Svenska fack kan inte efter domen förklara ett utländskt EU-baserat företag i blockad, även om företaget i fråga betalar mycket sämre löner och villkor på svenska arbetsmarknad än gällande svenska kollektivavtal.

Det öppnar för lönedumpning och social dumpning. Den strejkrätt som arbetarröresen haft sedan 1930-talet ogiltigförklaras då av ett antal domare i Luxemburg.



EU-domen bevisar att EU är och förblir ett marknadsliberalt projekt där det ekonomiska syftet är att skapa en stor marknad fri från statliga ingrepp, politiska regleringar och fackliga avtal.

För ett år sedan varnade LO:s andre vice ordförande Erling Olausson i LO-tidningen för vad som skulle hända om EU-domstolens utslag blev som det blivit. Olaussons övertygelse var då att lämna EU-klubben. Kommer Olausson att stå för sina ord när inte längre facket kan försvara svenska kollektivavtal mot EU.s angrepp?



Sverige måste få ett undantag inskrivet i fördragstexten vad gäller kollektivavtal och strejkrätt. I annat fall bör inte det socialdemokratiska arbetarpartiet godkänna Lissabonfördraget. Strejkrätten att få tillstånd kollektivavtal med utländska företag måste alltid vara överordnad den fria rörlighetens tjänster.

Göran Ferm anser i stället att förhandlingar om undantag är avslutad, att börja om processen än en gång, och godta svensk undantag är hopplöst. Enligt Ferm ska alltså EU styra över den svenska modellen med kollektivavtal.

Vaxholmsdomen borde vara en väckarklocka för svensk arbetarrörelse. Att förfäkta Lissabonfördraget är de facto detsamma som att förfäkta Vaxholmsdomen.



Avslutningsvis: vi socialdemokratiska EU-kritiker vill öka trycket för att få tillstånd en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Lissabonfördraget. Fråga folket om ni EU-fantaster vågar. Eller?



Tage Wass