Toppstyre eller demokrati?

Övriga2007-12-31 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
µ Svar till Inger Segelström, Jan Andersson, Göran Färm, och Åsa Westlund, NSD Debatt den 21 december.



Ni EU-frälsta välkomnar det nya EU-fördraget och inleder med att fördraget inte tvingar Sverige att delta i militära operationer.

Det är svårt att se hur vi ska kunna bevara den svenska militära alliansfriheten med den nya grundlagen. Faktum är att det ska upprättas en "startfond för åtgärder med militära åtgärder med militära konsekvenser", som beslutar om "stadgar, säte och verksamhet för Europas försvarsbyrå" och dessutom ska man inrätta ett "permanent, strukturerat samarbete med säkerhets- och försvarspolitiken".

Dessutom skriver man nu att försvarsarbetet kommer att leda till ett gemensamt försvar. Det är omöjligt att förstå hur det går förena med militär alliansfrihet och det är svårt att förstå att vårt parti godtar att Sverige skriver under ett sådant fördrag.



Denna EU-frälsta kvartett fortsätter med att vi inte kan bli tvingade att införa euron. Sluta slå blå dunster i ögonen på folket.

Faktum är att kommissionen beklagar det "negativa resultatet" i den svenska folkomröstningen och anser att det i framtiden kan bli aktuellt med ett överträdelseförfarande mot Sverige. Det innebär att Sverige kan ställas inför EG-domstolen för fördragsbrott, om vi inte inför euron. Vi har inget undantag.

Medlemmar i kommunalarbetarförbundet kräver i ett upprop att riksdagens eventuella godkännande av Lissabonfördraget föregås av en rådgivande folkomröstning.



Lissabonfördraget innebär att medlemsländernas vetorätt tas bort på många politikerområden. De stora ländernas inflytande ökar drastiskt på de små ländernas bekostnad. Däremot sker inga av den marknadsliberala EU-politiken.

Antingen är den EU-frälsta kvartetten djupt okunnig eller så blandar de ihop sina överstatliga drömmar med den faktiska verkli gheten.

Oavsett vilken linje vi socialdemokrater väljer när det gäller framtidens EU är det viktigt med folklig påverkan. Vi EU-kritiker inser, att det politiska spelet kring det nya fördraget är ett vidrigt spel.

Det är demokratiskt vidrigt att förespråka fördraget och därmed köra över en trolig majoritet av väljarna. Är det demokrati?



Faktum är att de EU-frälsta försöker undvika en folkomröstning eftersom risken är mycket stor att den nya grundlagen avvisas av folket.

I Frankrike kallar man till exempel det hela för "Minifördraget" för att ge sken av att det är något annat än det fransmännen avvisade. Det är "en fiffighet" man hittat på för att lura folket. Det är inget annat än att förneka demokratin.

Ska vi ha toppstyre eler demokrati?

Tage Wass