Var finns demokratin i Kalix?

Övriga2007-11-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De nya makthavarna i Kalix har kört över barn- och grundskolenämnden (BoG) där man har egen majoritet.

Det är inte nog med det. De har dessutom genat förbi kommunstyrelsen där de också har egen majoritet. Snacka om att ha bråttom!

Tjänstemän i skolförvaltningen har i stället på uppdrag av den nya kommunchefen lagt fram en utredning som sägs handla om skolbyggnader.



I själva verket handlar den om att lägga ner en stor del av skolverksamheten i byarna, att organisera om skolans ledningsfunktioner och att minska antalet platser där förskola erbjuds.

I stället för sedvanlig behandling i BoG kallade socialdemokraterna till öppet partimöte i Kalix-Nyborg för två veckor sedan. Där presenterades den nya utredningen.

Först dagen efter lades utredningen ut på kommunens hemsida. Därefter har man kallat till tre områdesmöten (i centralorten!) där tjänstemännen ska lyssna på medborgarna. Robert Forsberg kallade förra veckan till gruppledarmöte där han önskade att politiker inte skulle yttra sig på dessa möten.

Detta märkliga förslag avvisades av miljöpartiet.



Nu är tanken att politiken (kommunstyrelsen?) ska lägga fram ett förslag i december som medborgarna sedan via sina politiker ska ta ställning till vid ett kommunfullmäktigemöte i februari.

I själva verket avgörs frågan redan måndagen den 26 november när nästa års budget behandlas. Skolan har färre elever detta år, men planen är att spara betydligt mer än vad elevminskningen motiverar.

Pengarna ska i stället användas till företagsstöd och de höjda bidragen till partierna och politikerna som infördes förra året.



Vi tillbakavisar denna lösning och föreslår i stället att man drar frågan genom nämnden och via skolråden. Förändringar i skolans struktur kan diskuteras under våren och genomföras i ordnade former 1/1 2009 eller 1/7 2009. Då vet vi utfallet av friskoleetableringen i Kalix och från vilka områden barnen kommer som vill börja där.

Föräldrar i Töre, Morjärv, Pålänge och Vitvattnet har då en rimlig chans att tillsammans med politikerna pröva lösningar med föräldrarstyrda skolor och förskolor.

Förslagen att flytta årskurserna 4-6 från Sangis, Risön och Gammelgården ser vi som svåra att motivera ur både ekonomisk och pedagogisk synpunkt.



Centralisering en av förskolorna i förslagen innebär att man helt lämnar den gällande principen om att dessa ska finnas så nära boendet som möjligt.

Det blir de små barnen i byarna och deras föräldrar som får ta hela kostnaden för denna förändring. Vi ser detta som en helt olämplig lösning som dessutom kommer att leda till en massa onödig biltrafik.

De dryga fem miljoner som socialdemokraterna säger fattas finns ju i budgeten. Det är bara att lägga ner näringslivsstiftelsen (som balanserar i utkanten på kommunallagen) och att återställa politikernas arvoden och partistöden till läget för ett år sedan.



Även om man trumfar igenom beslut enligt förslaget fattas det pengar i barn- och grundskolenämndens budget. Ska barnomsorg och skola hålla budgeten 2008 krävs stora nedskärningar av personal.

Då är risken stor att de positiva trenderna som vi i dag ser i skolans värld i Kalix bryts i sin motsats.