Vår vision handlar om länets inflytande
Villaägarnas Riksförbund anser att det borde finnas en statlig prisprövning på fjärrvärmeleverantörerna. FOTO: MARIE RIDDERSTRÖM Fotograf: Marie Ridderström
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Till att börja med vill jag informera de moderata politikerna Bo Hultin och Migelle Wikström att varken mitt eller mitt partis engagemang i regionbildningsfrågan varken är sent eller yrvaket.
Det är många socialdemokrater på både kommunal och regional nivå som i åtskilliga år diskuterat och belyst behoven av en ny regional samhällsstruktur och framför allt behoven av samarbete över gränserna.
Sedan kan vi också lugna er med att socialdemokraterna i de fyra Norrlandslänen inte alls är särskilt splittrade i regionbildningsfrågan. I alla fall inte om man jämför med moderaterna och folkpartiet. Tvärtom är enigheten genomgående i alla partier i norra regionen överväldigande.
Hela 80 procent, oavsett partifärg, säger sig vara för någon form av regionbildning också i norr. Utom alltså (m) och (fp) i Norrbotten!
Avslutningsvis vill jag också passa på att informera de moderata företrädarna om att vi i socialdemokratin av tradition är måna om den interna partidemokratin och därför avvaktar med ett definitivt ställningstagande till efter att alla arbetarekommuner och föreningar sagt sitt.
Till dess har våra politiker i uppdrag att arbeta vidare med processen. Också det ett gemensamt och enigt beslut.
Vi ser också en klar skillnad mellan den öppna politiska diskussion som behövs för delaktighet och inflytande till den förenklade form av folkomröstning som ni och en del andra i erat parti kräver i frågan.
Vår vision handlar om demokrati, delaktighet och inflytande för Norrbotten. För att få resurser politiskt och ekonomiskt till de strategiska framtidssatsningar som vi nu behöver göra i allt från infrastruktur till sjukvård är samarbete och kraftsamling en nödvändig grund.
En majoritet bland oss är också medvetna om att vi behöver få en ny politisk organisation för att ge länet och dess invånare den insyn och delaktighet som demokratin förutsätter.
Till det ska läggas att det är först när vi är nog starka för att förverkliga nödvändiga och gemensamt beslutade utvecklingssatsningar som vi konkret kan stärka politiken och därmed demokratin.
Så visst har ni rätt: vi tror på politiken och vill stärka den liksom människors möjlighet att påverka och aktivt delat i de beslut som ligger nära dem.
Det är nämligen det regionbildningen ytterst handlar om, tillit och tilltro till både politiken och utvecklingsmöjligheterna!