Varje dag - en kamp

Övriga2007-03-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag är det den internationella kvinnodagen. Kvinnor har kämpat för lika villkor och rättigheter som männen i över 140 år.

I slutet på 1800-talet handlade det om lika rösträtt för män och kvinnor. Idag handlar det bland annat om lika lön för lika arbete, en rättvis och jämn fördelning av makten och rätten till sin egen kropp.



Det är i dagens Sverige lätt att glömma bort det faktum att förvärvsarbetande män i EU-länderna faktiskt i genomsnitt tjänar 15 procent mer än arbetande kvinnor. Lagstiftning mot detta har funnits länge, sedan mitten av 1970-talet har exempelvis direktivet om lika lön varit en del av EG-rätten.



Ändå fortsätter arbetsmarknaden att behandla kvinnor som andra klassens medborgare, värda mindre pengar än män för sitt arbete. Direkt diskriminering vid anställning är ett skäl bakom löneklyftan och det faktum att kvinnor oftare tvingas arbeta deltid. Kvinnor arbetar också i större utsträckning i den offentliga sektorn, där löneläget är mycket lägre än i typiskt manliga yrken. Kvinnor befordras också mer sällan än män.



Det är enormt viktigt att uppmärksamma denna nedvärdering av kvinnor som ständigt pågår, och inse att det faktiskt finns åtgärder som ändrar på detta.



I dag förväntas kvinnor att utöver sitt förvärvsarbete utföra nästan allt obetalt hemarbete samt ta på sig huvudansvaret för barn och andra behövande anhöriga. Detta påverkar arbetsmarknaden då arbetsgivare vid anställning av en kvinna i barnafödande ålder genast förväntar sig att hon kommer att ta ut långa frånvaroperioder från arbetet.



Tillgång till en omfattande barnomsorg för alla och en generös föräldraförsäkring är viktiga delar av arbetet för kvinnors rättigheter på arbetsmarknaden. Här har Sverige kommit en lång väg jämfört med de flesta andra EU-länder.



En annan viktig komponent är attitydförändringar. Män måste helt enkelt hjälpa till att diska, stryka och ta hand om sjuka barn i en långt större utsträckning än vad de gör i dag.

Beträffande detta kan inte Sverige bara slå sig för bröstet och kalla sig världens mest jämställda land, även svenska familjer har en lång väg att gå innan man uppnått en jämställd och rättvis fördelning av hushållsarbetet.



Internationella kvinnodagen är en chans att utvärdera vad som åstadkommits för kvinnors rättigheter, och peka på vad som måste göras i framtiden.

En viktig utmaning både för Sveriges Riksdag och för Europaparlamentet är att flytta fram positionerna när det gäller kampen för lika lön. Vi har kommit en liten bit på vägen, men så länge arbetsmarknaden konsekvent värderar mäns arbete 15 procent högre än kvinnors arbete finns det inte tid att stanna upp och vara nöjd.

Varje dag, året om, måste vara en kamp mot de löneklyftor som är ett symtom på ett samhälle i vilket kvinnor fortfarande betraktas som mindre värda än män.



Anna Hedh, s

EU-parlamentariker