Visst behöver vi vuxen- utbildningen
Förändringens vindar blåser numera i positiv riktning inom många områden inom vårt län. Den globala tillväxten gynnar Norrbotten. De senaste åren har antalet sysselsatta i länet ökat kraftigt, särskilt inom det privata näringslivet.
Fotograf:
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stora delar av länets industri, främst gruv-, stål- och verkstadsindustrin har en fortsatt god efterfrågan på sina produkter och investeringsviljan är hög.
Planerade investeringar inom industri, infrastruktur och bostadsbyggande ger positiva effekter för såväl bygg- och anläggningssektorn som transportbranschen.
Finns det då inga orostecken i det framtida scenariot?
4 Kraven på de anställda i det expansiva näringslivet ökar ständigt och många arbetsställen upplever rekryteringsproblem, med en vanlig konsekvens att befintlig personal måste arbeta mera, med ökade risker för sjukskrivningar. Många arbetsställen tvingas tacka nej till order eller minska på produktionen.
4 Större ungdomskullar lämnar gymnasiet de närmaste åren, det vill säga fler ungdomar kommer ut med ofullständiga betyg och får problem med att komma in på arbetsmarknaden.
4 Ökade pensionsavgångar inom de flesta branscher när 40-talisterna lämnar sina arbeten gör att behovet av nyrekrytering av personal med rätt kompetens krävs.
4 Nya yrken och arbetsområden kräver nya kompetenser, som ännu inte ges i gymnasieskolan.
4 Många invandrare med olika utbildningsbehov har bosatt sig i länet.
4 Färre yrkesutbildningar via arbetsförmedlingarna, ökar kraven på kommunernas yrkesutbildningar.
Vad händer då inom vuxenutbildningen för att kunna möta dessa krav?
Fokuseringen har tyvärr blivit alltför ensidigt inriktad till att vuxenutbildningens resurser bara används till konkurrenskomplettering, en företeelse som inte alls är så vanligt förekommande som många tror.
Självfallet är inte vuxenutbildningens huvuduppdrag att ge ungdomar extrachanser till att höja gamla betyg. Ofta måste ändå ungdomarna komplettera sina gymnasiebetyg med kurser som behövs i framtiden.
De riktade statsbidrag,som tilldelats kommunerna för att genomföra vuxenutbildning, har nu minskat med en tredjedel och ingår numera i den resurs som kommunerna tilldelas i sina generella statsbidrag.
Det innebär att våra lokala kommunala politiker får ett ännu större ansvar för vuxenutbildningen än tidigare.
Ska vi klara de ökade kraven på att ge våra invånare möjlighet att bidra till länets fortsatta utveckling med de kompetenser som krävs, måste också kommunerna ge vuxenutbildningen ekonomiska muskler för att klara dessa utmaningar.
Det gäller inom både direkta yrkesutbildningar, men även förberedande utbildningar som leder till kvalificerade yrkesutbildningar eller högskoleutbildningar.
Den inledande frågan besvaras alltså: Vuxenutbildningen behövs nu mer än någonsin tidigare.
Men vad tycker våra lokala politiker i länet?