Staten har inte lånat ut något till batterijätten. De pengar det offentliga gått in med, via olika myndigheter, handlar om 600 miljoner kronor, via industriklivet och annat, enligt finansministern.
– Det har ju spekulerats mycket de senaste veckorna i statens inblandning och hur mycket av skattebetalarnas pengar som står på spel. Alltså, att det ska vara många miljarder här. Och så är alltså inte fallet, säger Svantesson till TT.
Däremot finns en massa statligt utställda lånegarantier via Riksgälden.
– Ja, men det är ju lån som aldrig har betalats ut.
Om hon känner någon oro för att jättesatsningen, i främst Skellefteå, ska komma av sig?
– Självklart vill jag att det ska gå bra för Northvolt och alla de människor som både har investerat tid, kraft och pengar, men också de som jobbar där. Självklart så följer jag den här utvecklingen väldigt noga.
Har du kontakt med ledningen?
– Ja, jag har kontakt. Det är många i regeringen som har kontakt med många olika bolag och företag. Och så även Northvolt, säger Svantesson.
Om bolaget får finansiella problem. Är regeringen då beredd att hjälpa till?
– Det är inte aktuellt. Däremot såklart, de människor som varslas, som man pratar om, kan vi stötta vidare. Men det här är en fråga för bolaget att lösa.
Det finns ju kritiker i din egen regering om att staten engagerar sig för hårt här i norra Norrland. Vad säger du om det?
– Men man får nog bedöma varje företag och varje projekt för sig. Då får man ändå komma ihåg att det är ju först och främst teknikomställning som staten stöttar, inte enskilda bolag. Och Sverige ligger i förhållande till många, många andra länder på en väldigt lågt nivå när det gäller att stötta bolag, säger Svantesson.