Pandemin knÀcker lyxkrogar

Bokningarna slutade snabbt strömma in hos lyxkrogarna nÀr pandemin bröt ut. Sedan dess har flera tvingats stÀnga och framtiden Àr mycket oviss.
–Om vi hamnar i en lĂ„gkonjunktur Ă€r "fine dining" kanske det man stryker först, sĂ€ger finkrögaren Anne Thörnström.

Krögaren Anne Thörnström en av Àgarna till Thörnströms Kök, som bommar igen portarna i mars nÀsta Är.

Krögaren Anne Thörnström en av Àgarna till Thörnströms Kök, som bommar igen portarna i mars nÀsta Är.

Foto: Adam Ihse / TT

Resa2020-08-22 09:11

Den 11 augusti kom beskedet att stjÀrnkrogen Thörnströms Kök i Göteborg slÄr igen portarna i mars nÀsta Är. Restaurangen, som drivs av makarna Anne och HÄkan Thörnström, har funnits sedan 1997 och fick en stjÀrna i Guide Michelin 2011. Anne Thörnström minns mÄndagen den 16 mars nÀr coronapandemin slog till.

– PĂ„ mĂ„ndagskvĂ€llen var det som svarta mĂ„ndagen, i alla fall för oss. Det var som dominobrickor som föll i bokningssystemet, sĂ€ger hon.

Turister saknas

I stÀllet för att permittera sade Thörnströms upp all personal frÄn restaurangen. Tidigt bestÀmde de sig för att bara laga helgmenyer för avhÀmtning och frÄn och med nÀsta vÄr kommer paret alltsÄ bara driva vidare sina andra tvÄ inrÀttningar.

VÄren var tuff med stÀndig nedgÄng i hela restaurangbranschen. Under juli minskade omsÀttningen med 30 procent i landet och med 50 procent i storstÀderna jÀmfört med samma period i fjol, enligt branschorganisationen Visita.

Det Àr frÀmst i stÀderna som lyxkrogarna finns.

– Bland alla restauranger, och sĂ„ klart Ă€ven fine dining-restaurangerna, Ă€r utlĂ€ndska turister och affĂ€rsresenĂ€rer viktiga kundgrupper i storstĂ€derna och dem saknar vi i Ă„r, sĂ€ger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Det finns fler exempel pÄ verksamheter som har bommat igen. I Malmö stÀngde Michelinkrogen Sav utanför Malmö redan i mars och i Stockholm ansökte LallerstedtÀgda Eriks Basar om konkurs i april.

Vissa stÀnger tillfÀlligt

Enligt Jonas Siljhammar finns det troligtvis ett mörkertal. Det Àr svÄrt att sÀga hur mÄnga restauranger som kan ligga i riskzonen för konkurs.

– I sommar Ă€r det mĂ„nga som har valt att ha stĂ€ngt och försöker öppna till hösten igen. Det finns flera exempel och gĂ€ller framförallt i storstĂ€derna.

– Men jag befarar, och vet, att vi kommer ha en vĂ€ldigt tuff höst framför oss.

Agneta Green driver bland annat Oaxen Krog, med tvÄ stjÀrnor i Michelinguiden, pÄ DjurgÄrden i Stockholm med maken Magnus Ek. Paret korttidspermitterade personal i vÄras och valde inledningsvis att ha öppet tvÄ dagar i veckan, men har nu öppet fyra dagar i veckan.

– Vi fyller upp vĂ„ra bord nĂ€stan varje kvĂ€ll, men det Ă€r med kort varsel, sĂ€ger Agneta Green.

Vanligtvis dinerar upp till 75 procent utlÀndska gÀster i restaurangen under högsÀsongen och nedgÄngen Àr kraftig, ungefÀr 50 procent i sommar. Den tidigare planerade aktieutdelningen fick stÀllas in för att klara krisen.

Ett vÄgspel

Inför coronapandemin var prognosen att 2020 skulle blivit det bÀsta Äret i krögarnas mÄngÄriga historia.

– Man jobbar alltid efter ett vĂ„gspel med bördan och tyngden mot glĂ€djen nĂ€r man driver en restaurang pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n, framför allt i Norden. I USA till exempel kan man ha en stor apparat bakom sig ekonomiskt. SĂ„ Ă€r det sĂ€llan i Sverige, utan hĂ€r handlar det om ett stort personligt engagemang, sĂ€ger Agneta Green.

PÄ frÄgan om det finns nÄgra planer pÄ att stÀnga Oaxen Krog till följd av coronapandemins konsekvenser Àr svaret nej.

– Vi fĂ„r sitta lugnt i bĂ„ten och invĂ€nta bĂ€ttre tider, det Ă€r allt vi kan göra faktiskt. Vi fĂ„r kĂ€mpa pĂ„, sĂ€ger Agneta Green.

Fakta: FolkhÀlsomyndighetens rekommendationer

Den som driver ett serveringsstÀlle ska vidta lÀmpliga ÄtgÀrder för att trÀngsel undviks pÄ de inom- och utomhusytor som besökare har tilltrÀde till.

Besökare bör kunna hĂ„lla minst en meters avstĂ„nd till andra sĂ€llskap. Även om detta framgĂ„r av de allmĂ€nna rĂ„den innebĂ€r det att tillsynsmyndigheten kan stĂ€lla krav pĂ„ lĂ€ngre avstĂ„nd mellan sĂ€llskap.

Placering av möbler kan vara en förutsÀttning för att besökarna ska kunna hÄlla avstÄnd frÄn varandra.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!