– Jag och syrran ville uppleva ett äventyr och upptäcka fjället under olika årstider och perspektiv. Vi valde en grön, vit och en toppvy för vår vandring, berättar Erika Nilsson-Waara, 32, som vid påsktid flyttade till Björkskatan i Luleå med sin sambo Oscar Detmer-Nilsson efter en tid i halländska Falkenberg.

Erika och hennes tvillingsyster Linnea, som bor i Östersund, kommer ursprungligen från Älvsbyn och har tiditgare spelat elitfotboll i tio år, bland annat i damallsvenskan med Piteå IF och Sunnanå SK.

Där byggdes kroppsstyrkan som också vårdats efter karriären. Då vaknade även äventyrslustan med backpackersresor till Nya Zeeland och Australien.

Artikelbild

| Vackra vyer. Det mötte tvillingarna Nilsson-Waara hela vägen på sin tur i fjällkedjan.

Men man ska inte behöva åka så långt för att hitta starka upplevelser. De finns nära till i den majestätiska svenska fjällvärlden.

– Fjällen tilltalar de flesta, och är starkt förknippat med hälsa och välbefinnande och en känsla av att vara här och nu. Trenden är ett starkt ökat intresse för friluftsliv, och det märks verkligen ute på fjällvidderna, säger Erika som liksom tvillingsystern är utbildad sjukgymnast och brinner för hälsa, rörelse och välbefinnande.

Sagt och gjort.

Tvillingsyskonen planerade en fjällvandring som slår det mesta.

Artikelbild

| Sova i tält. Det gjorde tvillingsyskonen Linnea och Erika Nilsson-Waara (t.h.) både vinter och sommartid på sin långa fjälltur.

– Den totala sträckan blev 203 mil till fots ( skidåkning, vandring, löpning, bergsbestigning/ klättring inom loppet av sex månader. Vi genomförde vårt fjällprojekt i två block på totalt 82 dagar. Av dessa gick 21 dagar åt till vinterdelen som innebar skidåkning längs Kungsleden från Hemavan till Abisko. Sommardelen på 61 dagar användes till en vandring längs hela fjällkedjan från Treriksröset i norr till Grövelsjön i Dalarna i söder. Höjdmässigt har projektet inneburit att vi bestigit Mount Everest fem gånger, säger Erika stolt.

Annan kuriosa är att de glada tjejerna numera på sina håll kallas " de musicerande fjällfararna" , eftersom de spelat och trubadurat på flertalet fjällstationer längs vandringsturen. Musiken har alltid varit ett stort intresse i familjen

Artikelbild

| På toppen. Det är en skön känsla att nå de höga höjderna i den svenska fjällkedjan tycker tvillingsystrarna Nilsson-Waara.

– Vi skippade alltså turnébussen och valde att ta oss fram på fötter och skidor stället , säger Erika och skrattar.

Deras äventyr inleddes i mars 2016 med skidturen på Kungsleden 48,4 mil till Abisko.

Artikelbild

| Abiskoporten. Det var målet för tvillingarna Nilsson-Waara under skidturen längs Kungsleden mellan Hemavan och Abisko.

– Men det var en riktig mardrömsstart. Dåligt väder, mycket uppför och vi hade 50 kg i pulkan istället för planerade 35 kg... Väl uppe på fjället blev det skare, och då gick allt lättare.

I juli startade tjejerna Gröna bandet och vandrade 138 mil på 53 dagar med 12-19 kg ryggsäckar på ryggen från Treriksröset till Grövelsjön i Dalarna där de vid målet togs emot med pompa och ståt.

Artikelbild

| Viktigt på tur. Erika Nilsson-Waara, Luleå, har tillsammans med sin tvillingsyster Linnea gjort en 200-milavandring genom hela den svenska fjällkedjan. På den turen är det viktigt med bra frystorkad mat och en gitarr att spela på ibland.

Parallellt med vandringen, besteg de högsta fjälltopparna i de fyra fjällandskapen (totalt 17 mil), Kebnekaise, Syltraversen, Storsola, Helags och Storvätteshågna.

Det är verkligen imponerande att lyssna på Erika Nilsson-Waara, som utöver sjukgymnastjobbet på Hermelinen också är personlig tränare, när hon berättar om hur minutiöst hon och systern tränade och förberedde sig inför den tuffa utmaningen i fjällvärlden. Frystorkad mat, klädernas hållbarhet mot regn och hårt väder testades noga.

Artikelbild

| Toppturer. På sin vandring längs hela fjällkedjan klättrade också tvillingarna Erika och Linnea Nilsson-Waara upp på de högsta topparna i varje landskap de passerade under den 203 mil långa turen.

– För att inte tala om att sova i tält i 20 minusgrader... Det var något helt nytt för mig, medan min syster hade erfarenheten. Det gick bra det också. Vi var även noga med säkerheten och hade hela tiden med oss en säkerhetsnödsändare, "Spot Tracker", som man kan abonnera på och det är inte alltför dyrt.

Två syskon... Hur klarade ni att hålla sams när skavsåren sved, och regnet öste ner ..?
Artikelbild

| Målet nått. Tvillingsyskonen Erika och Linnea Nilsson Waara klappar lyckliga handen i dörren på fjällanläggningen i Grövelsjön i Dalarna efter att ha vandrat ända från Treriksrööset.

– Många frågar det... Vi var inte alltid överens, men jag skulle aldrig tänka mig att göra den här turen med någon annan än min kära syster. Vi ger varandra energi, och det betyder så mycket, slutar fjällvikingen från Luleå som för intresserade också kommer att hålla en föreläsning om fjällprojektet på Hermelinen den 8 juni.

0920 - 26 29 75