Den 22 maj 2024 har SPF Seniorerna Gällivare bjudit in till berättarcafé. Björn Petterson, intendent på Gällivare kulturmuseum, var inbjuden och berättade om två av Gällivare kommuns framstående personer, Agda Rössel och Erling Johansson.
Agda Rössel, född Jäderström den 4 november 1910 i Kilvo. Där bodde hon tillsammans med föräldrarna och 5 syskon i en banvaktsstuga. När Agda var 6 år flyttade familjen till Gällivare. Agda älskade att läsa böcker och var duktig i skola. Hennes lärare Svante Engelmark ansåg att hon borde få studera vidare. Detta var ovanligt att barn från arbetarklassen skulle studera. Agda drömde om att bli läkare eller sjuksköterska. På grund av att hon fick tuberkulos kunde hon inte påbörja studierna.
Efter avslutad skolgång flyttade hon till Stockholm och arbetade bland annat på en frisörsalong.
Hon träffade sin make James Rössel och 1943 gifte de sig borgerligt. Paret fick två barn.
Agda var mycket engagerad i kvinnofrågor och mänskliga rättigheter.
Åren 1948 – 1952 var Agda ordförande för YSF, Yrkeskvinnors Samarbetsförbund.
Åren 1951 – 1953 var hon ledamot för Sveriges delegation i FN för mänskliga rättigheter och för kvinnans rättsliga ställning 1954. Hon var verksam vid FN:s generalförsamling 1952 och 1954.
1958 blev hon Sveriges FH-ambassadör fram till 1964. Hon var då den första kvinnan permanent placerad på en chefsposition i FN. Under åren som FN-ambassadör verkade hon bland annat för att avskaffa dödsstraff och mot kvinnlig omskärelse. Efter tiden i FN utsågs hon till ambassadör i Jugoslavien 1964–1969, i Prag 1969–1973 och därefter i Aten 1973-1976.
Agda Rössel avled i Stockholm 2001.
För mer information om Agda Rössel rekommenderas att läsa boken ”Hennes excellens Agda Rössel” skriven av Elin Jäderström.
Erling Johansson, född 1934 i Sarvisvaara Gällivare socken. Han var bland annat tecknare, filmskapare, en stor berättare och en stor konstnär. Han var född i ett religiöst hem där hans far var predikant för laestadianismen och där all form av avbildande var förbjudet, men Erling gick sin egen väg. Han inspirerades av berättarkonsten i byn. Vid 8 års ålder målade han sin första landskapsmålning och vid 12 års ålder målade han sitt självporträtt. Erling utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt i Helsingfors. Under många år var han bland annat lärare i porträttmålning. Erling hedrades med många utmärkelser och stipendier. Hans verk har ställts ut på många kända gallerier världen över. Han är en av Sveriges samtida porträttmålare.
Erling avled 2023 vid 89 års ålder.