Skolhackathon är ett utbildningskoncept, som Ung Företagsamhet Norrbotten och Teknikens Hus driver tillsammans, där elever i grundskolan får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. Konceptet, som slog rekord förra året då över 3 000 mellanstadieelever över hela landet medverkade, utgår från Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle och ett aktuellt tema.
Eleverna får först skissa och ta fram en fysisk prototyp och sedan kasta sig in i den virtuella världen och bygga sina lösningar i Minecraft Education.
Årets uppdrag är ”Det klimatneutrala samhället” och totalt medverkade 24 klasser och 427 elever från 11 olika skolor i Boden, Haparanda, Luleå, Piteå och Älvsbyn. Eleverna har arbetat kring frågor som hur ett samhälle kan förses med förnyelsebar energi, hur de kan bygga så energieffektiva byggnader som möjligt och hur transporterna ska fungera.
I Skolhackathon kan klasserna sedan välja att tävla med sina lösningar som då presenteras för en jury. I Norrbotten avgjordes den regionala finalen den 6 februari. Där utsågs klass 6a från Mårängskolan i Boden till vinnare.
I deras samhälle fanns bland annat energiproduktion, återvinning, ett utbildningsområde och en tunnelbana. På andra plats kom Harads skola och på delad tredje plats Fria Emilia årskurs 5 och Norrmalmsskolan Montessori årskurs 4 till 6.