184 år innan första kvinnan fick jobbet

184 år. Så länge tog det innan Lena Stenlund blev den första kvinnliga organisten i Överluleå församlings historia efter tolv män.

historisk. Lena Stenlund är den första kvinnliga organisten i Överluleå församling. ?
?Foto: Lena Leffler

historisk. Lena Stenlund är den första kvinnliga organisten i Överluleå församling. ? ?Foto: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2015-09-23 06:00

1831 invigdes Överluleå kyrka. Då skötte klockaren Sondell orgelspelningarna. Sedan övertogs jobbett av ytterligare elva män. Först 2015 eller 184 år senare anställdes en kvinnlig organist Överluleå kyrka.

– Jag tänker nog inte att jag fått jobb speciellt för att jag är kvinna. Jag tror jag fick det för min kompetens. Men visst har orgeln varit männens instrument sedan lång tid tillbaka och det har väl att göra med kyrkans tidigare syn på kvinnor. Så har det även varit på prästsidan, säger Lena Stenlund.

I dag finns det dock gott om kvinnliga organister i Sverige. Organist låter som att man bara ska spela orgel men det är en titel som förut hette musikdirektör. I dag heter man istället högre organist.

– Den titeln hade jag även på min gamla arbetsplats. En organisttjänst innehåller ju många delar. Man spelar inte bara orgeln på högmässa, vigslar, dop, begravningar utan leder även körer. Organisten är helt enkelt musikansvarig i församlingen, säger Lena Stenlund,46.

Hon jobbade tidigare 22 år i Luleå domkyrkoförsamling.

– Jag kände för det första att ska det ske ett arbetsbyte i livet så ska det nog ske snart. Sedan kom den här organisttjänsten i Boden som jag tyckte lät intressant.

Det som är lite speciellt med Boden är att hon är ensam och organisttjänsten är den högsta tjänsten.

– Jag tycker det finns större utvecklingspotential här för mig för vi var fler i Luleå som konkurrerade om samma utrymme. Här har jag nog större chans att utvecklas och använda mig mer av mina kompetenser. Jag kan nog styra verksamheten efter mitt intresse och vad som behövs här. Sedan har man möjlighet att ha egen konsertverksamhet också vilket jag ser fram emot, säger Lena Stenlund.

Hon har en bred musiksmak och älskar den klassiska kyrkomusiken.

– Jag har även försökt plocka fram kvinnliga tonsättare för de spelas så sällan. Det är en av mina missioner att sprida den musiken mer. Jag har jobbat med en cellist i Luleå och vi har kört en turné på det temat, säger Stenlund.

Hon har varit anställd en månad och tycker det ska bli en utmaning att spela på den pampiga stora kyrkorgeln som byggts av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad.

– Jag håller just nu på att lära mig tekniken och hur man sköter om orgeln.

På trappen upp till orgelläktaren så hänger en tavla med en betydelsefull man. Det är Nils Oskar Alm som anställdes 1875 och jobbade i 48 år. Alm var både kantor, folkskollärare och orgelbyggare.

– Jag har förstått att han har haft stor betydelse för kyrkans arbete, säger Stenlund.

Hennes företrädare Carl Anders Markström vars organisttjänst Lena nu övertar kom upp i hela 39 år.

– Jag tycker min företrädare gjort ett bra jobb, men han har nog varit mer orgelinriktad och spelat mer. Jag har alltid jobbat mycket med körer, så den biten vill jag satsa på. Min utmaning blir att få fler att komma till kyrkan i alla åldrar, säger Lena Stenlund.

En organist jobbar väl jämt?

– Visst jag jobbar mycket men känner väldig glädje för mitt arbete. Jag får ju verkligen vara med om de stora högtiderna för människorna, säger Lena Stenlund.

Hon bor med make och två barn i Luleå och kommer pendla till sitt nya arbete.

– Det kan vara bra att resa till jobbet. Då får jag tid att tänka vilket inte är så dumt, säger Lena Stenlund.

Lena Leffler

Bodens första kvinnliga organist

fakta

Namn: Lena Stenberg

Familj: Maken Bo och sönerna Jonatan,16 och Teodor,11

Bor: Luleå

Utbildning: Musikgymnasiet Skellefteå, kyrkokantorsutbildning på Stora sköndal i Stockholm, fyraårig kyrkomusikerutbildningen på musikhögskolan i Göteborg, ett år på en körpedagogutbildning på Musikhögskolan i Stockholm.

Intressen: Musik , segling, resa, läsa, familjeliv.

Framtidsmål: Hitta nya människor som vill vara med i församlingsverksamheten och kunna musicera mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om