På sista kommunstyrelsemötet förra veckan var han och Kjell Skogsberg, Energikontor och informerade om ett förslag på hur organisationen kan se ut om man inrättar ett borgmästaravtal. Det har i dag sex av länets 14 kommuner plus även västerbottenskommuner(se faktaruta). Norrbottens läns landsting har som samordnare av Borgmästaravtalet gett Energikontor Norr i uppdrag att stötta och hjälpa de kommuner som undertecknar avtalet.
– Målet med en plan är att ställa om till ett mer hållbart samhälle genom att minska sina koldioxidutsläpp och bli mer energi- och resurseffektiva. Vår gamla energiplan är från 1991 så vi behöver ändå anta en ny miljöplan, säger Göran Hedberg.
Genom att ansluta sig till Borgmästaravtalet får kommuner hjälp och stöd med att på ett strategiskt sätt planera och följa upp energi- och klimatarbetet.
– Målet eller arbetet är att begränsa växthusgasutsläppet. Man säger att dessa ska minska med 40 procent jämfört med 1990 års nivå. Andelen förnybar energi ska också vara minst 27 procent. Vi ligger ju långt fram på biogasområdet i Boden. Målet är också att få en säker och hållbar energi till överkomligt pris.
På nästa arbetsutskott för kommunstyrelsen och kommunstyrelsemöte i mars hoppas man ta ett beslut om organisationen och skriva på enligt Hedberg. Det är kommunstyrelsen som blir uppdragsgivare till projektet.
– Sedan hur organisationen ska se ut kan man kanske diskutera. Nu är det den styrande koalitionen som ska representera styrgruppen enligt förslaget till organisationen med ordförande och vice ordförande i miljö- och byggnämnden.
När kommunen skrivit på krävs att det genomförs en växthusgasinventering och att en åtgärdsplan tas fram. Det är Covenant of Mayors office (CoMo) som granskar och godkänner dokumenten. När de väl godkänts finns krav om att rapportera in hur det går med åtgärderna.
Kommuner som skriver på borgmästaravtalet åtar sig också att genomföra energidagar för allmänheten.