Byns första skattesmitare och en barnamörderska. Det är några personer som dyker upp i Hedenboken.
- 17 meter domböcker har vi plöjt igenom för att få fram material, säger släktforskaren Berthill Munkestam.
Han kommer från Stockholm men lockade tillbaka sin fru Laila, som hette Harju som flicka och kommer från Bredåker till Norrbotten. 2001 bosatte sig paret i Heden där han fick nya bekantskaper genom släktforskningsgruppen. Byn Heden ligger där den ligger för att älven ändrat inlopp redan under istiden.
Nyfikenhet
- Jag har själv hållit på med släktforskning i hela mitt liv. Det som driver mig är nyfikenhet för min nya hembygd. De andra i gruppen är väldigt intresserade och stolta över sina rötter. Vi har alla hjälpts åt för att driva maskineriet framåt, säger 77-åringen.
Från början deltog tio personer i Hedengruppen men antalet har minskat sista åren. I dag är det Berthill Munkestam, Hans Söderström, Tor Lindström, Ulf Lindström och Ragnar Nyström som slutfört bokarbetet. 17 meter domböcker har gruppen plöjt igenom. Tidningarna började ges ut på 1850-talet och gruppen har gått igenom 65 årgångar. Hedenboken inleds med de äldsta dokumenten och det handlar både om orginalpapper och mikrofilmer.
Uppslagsverk
- Domböckerna med tvister, bråk och skatter är grunden för att det över huvud taget finns något kvar. Vår bok ska fungera som ett uppslagsverk för släktforskarna men också som en skolbok i hur man kan få fram bygdens historia. Om folk har släkt i Heden så kan de få väldigt mycket information.
Berthill Munkestam berättar en historia från boken om mannen som lagt sten i skattesmöret för att komma upp i rätt vikt. Han var Hedens första skattesmitare år 1587. Mannen fick betala tre gånger den skatt han skulle betalt.
- Det som förvånar mig är alla skattesmitningar. I början av 1600-talet var det väldigt få som hade många djur, men sedan ökade djuren när de kom till boskapslängder. Tidigare hade man gömt undan dem i skogen för att slippa skatten.
- Jag är själv gammal skattenörd efter att ha jobbat i 50 år på finansdepartementet. Vi är nog den enda gruppen som tycker att skattesystemet förr i tiden var bra. Annars skulle vi inte kunna hålla på med den här hobbyn, säger Berthill Munkestam.
I boken finns också med allt från slagsmål till mord. Mikaelimordet i Heden på 1800-talet är kanske mer känt än att det fanns en kvinnlig åtalad barnamördare vid samma tidpunkt.
- Kvinnan i 20-årsåldern var havande, men det blev aldrig något barn. Det var ett stort mål med 67 vittnen på den tiden. Vi ska inte avslöja något mer.
- Det var också gott om olyckshändelser i samband med att militären började bygga och även vid sågen Hedensfors.
500 exemplar
Hedenboken som tryckts i 500 exemplar har bekostats av forskningsgruppen.
- Vi gör det för att vi vill efterlämna vårt avtryck och kalkylerar inte med någon vinst. Vi själva är i alla fall väldigt nöjda med Hedenboken, säger Berthill Munkestam.