Unga Ekokockar genomförs för tionde året. I år lägger man extra stor vikt vid att knyta ihop begreppen ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Arrangören vill på det sättet visa hur detta är ett ansvar och en möjlighet för dem som jobbar i branschen.
Det var 21 lag som hade gått vidare till semifinal i tävlingen Unga Ekokockar. Lagen, däribland tjejlaget från Björknäsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, samlades i Visby två dagar för att tävla och delta på föreläsningar och workshops.
Sandra Sjöblom, Josefine Matti och Lisa Kullbrandt tävlade tillsammans med lagledaren och reserven Natalie Senbom. De går andra året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Björknäs.
På gymnasiet i Boden jobbar de mycket med ekologiska råvaror och tillsammans med sin lärare komponerade laget en tre rätters meny, som var helt ekologisk och vegetarisk.
Sammanlagt tävlade 63 elever. Juryn bedömde lika många maträtter. Den poängsatte alla rätter, men lagen kunde också få avdrag, bland annat tidsavdrag. Endast sex lag gick till final, Boden var inte en av dem.