Han jobbar normalt på Bodens försvarsmuseum och konstinventeringen görs när det finns luckor i hans ordinarie arbete.
– Det är viktigt att veta vad som finns och vad kommunen äger. Målet är också att göra konstverken mer synliga genom inventeringen.I förlängningen i ett senare skede kanske det även går att göra en utställning av tavlorna för att fler ska kunna se dem.
När Norrbottens Media träffar Einar befinner han sig på Bodens stadsbibliotek. Det som återstår är bibliotekets kontorsrum.
– När en tavla eller konstverk hittas så fotas det av, mäts och får ett serienummer. Bilden läggs in i vårt dataregister med uppgifter om konstverkets ålder,titel, vem konstnären är.Jag använder mig av breda beskrivningar av motivet som natur, figurer, människor för att öka sökbarheten i registret, säger Einar Noren-Selberg.
Vid ingången, eller den så kallade läsdelen, hänger bland annat konstnären Lennart Holmboms blåtonade tavla som heter Strändernas svall. En tavla som han målat tillsammans med Ulf B Jonsson.
– Det har konstnären skrivit på baksidan. Så tavlorna måste lyftas ned så man inte missar viktig information som ska med i dokumentationen.
Ovanför en lång hylla med tidskrifter syns konstnären Stig Winnerskogs tre tavlor som ingår i en serie.
– Vad gäller placeringen så är det väl svårt att passa in alla konstverken. De hängs väl ofta på den yta som är ledig.
I kontorsdelen på biblioteket finns också inramade orginalteckningar från utgivna böcker, vilket inte är så vanligt. Det finns också en tavla målad av Bertil Linné som är ett roligt självporträtt i bibliotekets personalrum.
En tavla som vi tittar på har också en synlig skada på duken.
– Jag skriver upp och fotar alla skador. Även tavlornas skick som jag ser vid inventeringen.
På väggen vid den ursprungliga ingången hänger Bertil Linnés konstverk med ihopsatta keramiktavlor med bokstäver.
– Någon exakt siffra över hur mycket kommunal konst som finns existerar inte.