Förintelsen på Försvarsmuseum
Försvarsmuseum i Boden kommer under hösten och vintern att visa utställningen Sverige och förintelsen. - Det är den största utställning vi har haft. Den lämnar ingen oberörd, säger Annakarin Rönnbäck, museichef.
Utställningen Sverige och Förintelsen ger åskådaren möjlighet att fundera över Förintelsen, dess arv och betydelse för framtiden. Den har kommit till Försvarsmuseum i Boden, men har ännu inte packats upp.
Foto: Lena Tegström
Utställningen består av dokumentära texter, bilder och installationer. Bland annat lyfter den fram Rasbiologiska institutets arbete. Tyska nazister hämtade inspiration från Sverige till sin raspolitik, inte tvärtom.
Sverige utvisade judar till döden i Auschwitz.
Men det fanns också människor som gjorde motstånd.
- Den här utställningen har inte varit norr om Gävle tidigare. Den är mycket intressant och viktig, säger Annakarin Rönnbäck.
Fyller ett hål
Förintelsen är ett stort ämne som museet valt att inte ytligt svepa förbi i basutställning.
- Därför fyller den här tillfälliga utställningen ett hål, säger Helena Svanberg, museets pedagog.
Den invigs den 18 oktober och kommer att pågå ett halvår. Den kombineras med filmvisning
och föreläsningar om bland annat 1 arbetskompaniet Storsien och svenskarna som stred mot Hitler.
- Vi kommer att erbjuda högstadier och gymnasier visningar. Utställningen är ett bra komplement till skolans egen undervisning, säger Helena Svanberg.
Förintelsens årsdag kommer att uppmärksammas speciellt och Tobias Rawet, som överlevde koncentrationslägret Ravensbrück, ska hålla föreläsning och minnestal för förintelsens offer på Ungdomens hus.
- Vi har en temavecka för skolorna den veckan. Tobias Rawet stannar i tre dagar och vi erbjuder då en extra fördjupning. Eleverna får också chans att ställa frågor till Tobias. Jag hoppas att intresset kommer att vara stort, säger Helena Svanberg.
Men, höstprogrammet startar med kamratföreningsdag och loppis med saker från museets förråd. Den 11 oktober ska kapten Anders Möller berätta bakgrunden till att det i dag finns en pansarbataljon på I 19.
Eget spöke
Under höstlovet tar Försvarsmuseum för första gången upp hallowen på programmet och eftersom museet har ett alldeles eget spöke så blir det besök i spökkällaren.
Museet har i år tagit fram ett skolmaterial i fyra delar till basutställningen Norrlands lås och erbjuder ett eget program för skolor, fritids och förskolor. Utställningen Boden för 100 år sedan riktar sig speciellt till lågstadiet.
Hittills i år har besöken ökat med 20 procent och Annakarin Rönnbäck hoppas att det håller i sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!